Над 20 формации за възстановка и майстори от различни краища

...
Над 20 формации за възстановка и майстори от различни краища
Коментари Харесай

На „Туида“ в Сливен показват средновековна медицина, храна, джигитовка, облекла

Над 20 обединения за възстановка и майстори от разнообразни краища на страната ще вземат участие в Четвърти феодален събор „Помни славата“ на реновираната цитадела „Туида“, оповестиха от екипа на крепостта. На 20 и 21 септември те ще устроят обилни атракции за посетителите, свързани с бита, културата и военното дело на популацията, обитавало „Туида“ от Късната древност до Второто българско царство.

 tuida-3

Домакините ще създадат проява от Ранното средновековие – пукотевица с лък, работа с камшик, плъстене на вълна, игри. Местен клуб ще обезпечи за туристите коне за езда.  Останалите участници ще показват възстановки на римски и тракийски ритуали, древен правосъден развой, на пазар за плебеи, гладиаторски битки, на военната конна езда „джигитовка“, облекло от Късното средновековие, даже средновековна медицина, храна, бижута и медовина.

 tuida-1

Съборът се провежда в духа на остарялата българска военна традиция. В деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви-Солунски е бил свикван есенният общ брой на войските.  Събитието е отдадено на празника на Сливен Димитровден, а входът за  посетителите ще е свободен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР