Над 20 български изби ще участват във Винен фест във

...
Над 20 български изби ще участват във Винен фест във
Коментари Харесай

Над 20 български изби ще участват в първия Винен фест във Велико Търново

Над 20 български мазета ще вземат участие във Винен фест във Велико Търново, който ще се състои на 23 и 24 март, оповестява уредникът Георги Михов пред Българска телеграфна агенция.

Той означи, че у нас са регистрирани над 800 етикета с български виновност, от които най-малко 200 ще вземат участие в ревюто в Мол - Велико Търново.

"Факт е, че през последните години винената просвета на българите се развива, изборът и желанията се усилват, по тази причина една от задачите на изложението-базар е да бъдат показани виновност, както от по-малки бутикови и фамилни мазета, по този начин и от огромни производители, които създават районния принцип в производството на своите артикули ", показва Михов.

Според него през последните години на пазара се постановат по този начин наречените елегантни виновност и ароматните районни сортове.

"Все по-популярни стават мискетите от Сандански, Карлово, Плевен, сортовете Димят и Тамянка, които също имат изразителен мирис ", разяснява специалистът. "Елегантното вино е сложен артикул, чието комбиниране от качества те кара да се замислиш ", означи сомелиерът.

Той регистрира, че е налице наклонността за връщане към старите сортове българско грозде, на което притежателите на избите залагат, засаждайки нови масиви от съответен вид - Мавруд, Гъмза, Памид, които са се отглеждали в другите региони на страната. Прогнозата му е, че това ще бъде и в основата при развиването на винения туризъм у нас. Като образец той уточни, че през последните години 30 % от реализацията на винената продукция е с помощта на винения туризъм.

Амбицията на уредниците е виненият фест в остарялата столица да се трансформира в обичайно годишно събитие, част от значимите изложби на виновност в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР