Над 20 000 жители и гости на Велико Търново се

...
Над 20 000 жители и гости на Велико Търново се
Коментари Харесай

Над 20 000 души пред Царевец присъстваха на кулминацията на тържествата за 110-годишнината от Независимостта

Над 20 000 поданици и посетители на Велико Търново се събраха във вечерните часове на празничния 22 септември пред крепостта Царевец, с цел да следят кулминационната точка на тържествата по случай 110-годишнината от Независимостта на България. Ротите на Националния боен университет „ Васил Левски “ извършиха майсторски боеви хватки с оръжие, а ръководителят на 44-о Народно заседание Цвета Караянчева одобри почетния строй. Последва тържествена заря инспекция.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов акцентира какъв брой значимо както за България, по този начин и за Европа е оповестяването на Независимостта на България.

„ В този популярен държавнически акт изпъква мощно българското национално достолепие и горделивост. Това общобългарско дело се случва в Търново – историческата и духовна столица на България. Ние би трябвало да се гордеем с това, само че и да помним, че този избор не е инцидентен. В Търновград целият български народ самоуверено, уверено и изрично декларира пред света, че България – свободна и съединена, ще бъде самостоятелна. Цар Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов, държавното управление и народът в благозвучие демонстрират, че България ще бъде мощна, равноправна и самостоятелна европейска страна, каквато е била при великите Асеневци, при царете Борис и Симеон, при хан Крум и хан Тервел, при хан Аспарух. Затова Търново е знак на Независимостта и на държавността “, сподели Даниел Панов.

„ Наш дълг към славните българи от предишното е да помним делата им, да учим децата ни да познават историята, знаковите събития и българи, да обичат Велико Търново България “, приключи градоначалникът. Той изрече благодарност и към хората, които преди 20 години поправиха една историческа несправедливост и възвърнаха Деня на българската Независимост като формален празник.

Патриотично и прочувствено слово произнесе и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вечерта приключи с прожекция на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “, атрактивно съчетана с празнични илюминации.

В 21,00 ч. през днешния ден /23 септември/ ще бъде излъчен зрелищният 3D мапинг театър, отдаден на историята на България и Велико Търново. Арена на шоуто ще бъдат художествената изложба „ Борис Денев “ и паметникът на Асеневци.
 p3  p5  p6  p8  z3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР