Над 20 000 души, сред които видни представители на руската

...
Над 20 000 души, сред които видни представители на руската
Коментари Харесай

20 000 на протестен митинг в Москва

Над 20 000 души, измежду които видни представители на съветската съпротива, се събраха през днешния ден в центъра на Москва, с цел да изискат свободни и обективни локални избори. Това заяви неправителствената организация „ Бял брояч “, профилирана в преброяване на стачкуващи, представена от Франс прес. Опозицията насочи апел за демонстрацията, откакто управляващите отхвърлиха регистрация на към шейсет претенденти за изборите за градски парламент (Дума) на Москва през септември. Сред тях има съидейници на съперника на Кремъл и блогъра против корупцията Алексей Навални.

„ По всичко проличава, че това е най-големият протест на опозицията през последните години “, съобщи Навални. В тирада пред събралите се той прикани управляващите да записват всички претенденти до идната събота. В противоположен случай той даде обещание нов митинг пред кметството. „ Русия ще бъде свободна! “, скандираха заобиколените от полиция стачкуващи на бул. „ Академик Сахаров “ в центъра на Москва. Някои от тях носеха плакати с надписи „ Не на Путин! “ и „ Имам право да гласоподавам “, както и съветски флагове. Проявата бе позволена, отбелязва Агенция Франс Прес. По данни на „ Бял брояч “ събралите се са били 22 500 души.

Вътрешното министерство, представено от ТАСС, заяви по-рано, че участниците в митинга са към 12 000. В центъра на столицата „ стартира координиран с управляващите на Москва протест, в който вземат участие към 12 000 души “, гласи известие на министерството.

В сряда изборната комисия на Москва анулира поради официални грешки регистрацията на 57 претенденти, съвсем всички от опозицията.

На районните и локални избори на 8 септември жителите на Москва би трябвало да изберат 45 депутати в локалния парламент с петгодишен мандат. Според закона самостоятелните претенденти би трябвало да съберат подписи на минимум 3 % от евентуалните гласоподаватели във всеки от 45-те региона на Москва, или сред 4500 и 5000 души, с цел да имат право да се кандидатират. Но представители на опозицията, които са съумели да изпълнят това условие, показаха отвращение против непрозрачната съгласно тях процедура на инспекция на подписите, облагодетелстваща претендентите на властта, прибавя Агенция Франс Прес.

Опозиционерът Дмитрий Гудков, който не беше позволен до присъединяване в изборите, упрекна управляващите, че крадат гласовете и бъдещето на гласоподавателите. „ Живеем 20 години в окупирана страна “, съобщи някогашният народен представител.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР