Над 20 000 декара в Кърджалийско са засегнати от марокански

...
Над 20 000 декара в Кърджалийско са засегнати от марокански
Коментари Харесай

Голяма напаст налегна наша област

Над 20 000 декара в Кърджалийско са наранени от марокански скакалци, оповестиха от регионалната администрация. Най-сериозно наранена е община Черноочене. Там скакалците са се популяризирали на най-малко 10 000 декара.

" Най-сериозно е ситуацията в региона на село Женда, само че получаваме сигнали и от други обитаеми места ", съобщи кметът на общината Айджан Ахмед, съобщи " 24 часа ". Огромни рояци инсекти имало в региона на селата Свободиново и Комунига. Продължавало обследването в цялата община.

Заради казуса е свикано съвещание на регионалната епизоотична комисия, която е решила да бъдат подхванати незабавни растително защитни ограничения против вредителя с авиационно отнасяне с препарат, тъй като пръскането с наземна техника не давало резултат.

" Общинските кметове следва да подадат искане за възобновяване на осъществените непредвидени разноски до Комисията по бедствията и повредите. Периодът за използване на ограниченията е до 15 юли, е решила комисията.

" В околните дни ще наемем компания с хеликоптери, която да стартира пръскането на засегнатите площи ", съобщи Айджан Ахмед. Той обмисля да разгласи отчасти бедствено състояние в засегнатите села. Общината щяла да заплати разноските за наемането на хеликоптери и пазаруването на препарати, а по-късно те щели да бъдат възобновени от Комисията по бедствия и повреди.

Според експерти причина за голямата популация от марокански скакалци е от сухата и топла зима. За последно всеобща поява на вредители имаше през 2014 година. Тогава още веднъж битката с мароканските скакалци се водеше с хеликоптери.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР