Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление

...
Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление
Коментари Харесай

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление в София, Пловдив, Варна и Бургас


Над 2 пъти е нарастването на сметките за улично осветяване на четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас за всеки от последните 3 месеца на 2021 година Проблемът с възходящите в пъти сметки за електричество на общините, беше една от тематиките, които разискаха кметовете Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Иван Портних и Димитър Николов, оповестиха от Столична община.

Уличното осветяване е от дейностите, чийто разноски се покриват напълно от локалните налози и фрапантното му нарастване води до орязване на средствата, планувани за други общински действия, разясняват градоначалниците.

753 хиляди лева е сметката улично осветяване на община Варна за месец ноември 2021 година, като за същия месец година по-рано е била 338 хиляди

В община Бургас фактурата нараства от 182 хиляди лева през ноември 2020 година на 354 хиляди лева година по-късно. За София растежът е от 986 хиляди лева за улично осветяване през ноември 2020 година на над 1,7 млн. лева за 2021 година В община Пловдив сметката за улично осветяване за месец декември 2020 е 246 798 хиляди лева, а за същия месец 2021-а е над 600 хиляди лева

До момента общините са получили обезщетения само за месеците октомври и ноември, като те покриват сред 20-30% от размера на нарастването.

Кметовете на огромните градове упорстват в най-спешен порядък и в разговор с държавното управление да бъде открит механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разноски за електричество и природен газ, които се отразяват сериозно на съществени за градовете системи, като уличното осветяване и градския превоз.

Като образец за извънредно сериозното положение в градския превоз кметът на София уточни, че единствено за ноември тази година фактурата за електричество на метрото е повишена над 3 пъти. „ 1,1 млн. лева е сметка за ток на метрото през ноември 2020 година, а за същия месец през 2021 година е 3,5 млн. лева Подобно е ситуацията и в столичния електротранспорт “, разясни Фандъкова.

Над 2,7 пъти е нарастването на сметката за ток на електротранспорта в община Варна и 2 пъти е нарастването на цената на метана за рейсовете.

Без незабавни обезщетения от страната за градския превоз на огромните градове, общините няма да могат да обезпечават качествена услуга през 2022 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР