Над 2 млн. дка земеделска земя са обявени за продажба

...
Над 2 млн. дка земеделска земя са обявени за продажба
Коментари Харесай

"Агрион" е най-предпочитаната компания при покупко-продажба на поземлени имоти

Над 2 млн. дка земеделска земя са оповестени за продажба през тази година в България. Това демонстрира национално представително допитване за настройките на притежателите на поземлени парцели. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя в околните месеци, надвишава 173 хиляди души. Те имат приблизително по 27земя, като възнамеряват да продадат към 13 дка в границите на идната година. Според брокери покупко-продажбите с поземлени парцели се усилват през лятото и на пазара излизат доста нови аграрни земи. Притежатели на аграрни парцели в България са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години, със междинни за страната приходи, за които продажбата на парцел е най-бързият и сигурен метод да обезпечат нужните им пари за непредвидени разноски. Те имат приблизително по 24 дка земя и живеят в София и огромните регионални градове.

Проучването демонстрира, че най-предпочитаната компания при договорка със земеделска земя за поредна година е „ Агрион Инвест “. Дружеството е най-разпознаваемият аграрни бранд в България и се употребява с най-голямо доверие в агросектора. Компанията се утвърждава като неоспорим водач при покупко- продажба на поземлени парцели и надалеч изпреварва главните си съперници. Всеки втори собственик на ниви разпознава името „ Агрион “, а измежду тези, които са решили да продават парцелите си, известността на земеделското сдружение доближава до рекордните 78%. От изследването излиза наяве още, че над 48 хиляди души, които възнамеряват да продадат парцелите си в околните месеци, избират да сключат договорка с „ Агрион “.

Според анализатори на пазара главната причина за мощното доверие към „ Агрион “ е професионалното отношение към земеделската земя и услугите с добавена стойност, които сдружението предлага на своите сътрудници и клиенти. „ Агрион “ подсигурява обективна цена на всички притежатели на земеделска земя, които са решили да продадат част от собствеността си. Оценката на земята, която е безвъзмездна за притежателите, се образува посредством особено основан логаритъм, които регистрира всички индикатори, участващи във образуването на цената. „ За разлика от другите компании на пазара, ние не използваме метода на осреднената оценка за обещано землище, а прилагаме самостоятелен метод, към всяко питане “, споделиха от компанията.

Според специалистите на „ Агрион “ безплатната оценка оказва помощ на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да ги продадат. Така всеки, който желае да разбере пазарната стойност на земята, която има, може да посети някой от офисите та сдружението в страната или да пусне онлайн поръчка за оценка на адрес https://www.agrion.bg/bg/request/sell/ . Предвидена е и опция притежателите на земя непосредствено да изискат оферта от „ Агрион “ за изкупуване на земята им.

Друго съществено облекчение за притежателите на парцели е, че сдружението спомага при събирането на нужните документи за договорка. Това е от голямо значение за продавачите, които в множеството случаи не са наясно какви документи да приготвят и от къде да ги получат. Експертите на водача в ръководството на аграрни активи също по този начин оферират безвъзмездна професионална юридическа помощ на всеки собственик на земя, който има проблем със собствеността или просто желае консултация по отношение на поземлените връзки. „ Щастливи сме, че от ден на ден хора посещават офисите ни и ни гласоподават доверие. Основната ни цел е да спомагаме за развиването на съвременно и дейно българско земеделие, в което даже и притежателите на дребни имоти имат опция да осребрят активите си на добра цена “, споделиха от „ Агрион “.

Проучването демонстрира още, че най-честата причина продажба на аграрни парцели е невъзможността на притежателите да обработват земята независимо и опасността нивите да запустеят. Покупката на нов парцел и потребността от средства за лекуване допълват главните фактори, водещи до решение за продажба на земеделска земя. Част от интервюираните показват нуждата от свежи пари за посрещане на незабавни или непредвидени заплащания. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, поради идни празници- женитба или фамилно празненство или прехрана на възпитаник, студент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР