Над 2 хиляди фиданки от медоносните видове полски ясен, бяла

...
Над 2 хиляди фиданки от медоносните видове полски ясен, бяла
Коментари Харесай

Новата гора на Русе се разрасна с повече от 2 хиляди млади дръвчета

Над 2 хиляди фиданки от медоносните типове полски явен, бяла акация и златен дъжд бяха засадени на остарялото градско бунище в взаимна акция на Община Русе и съдружие „ СъГраждани “

„ Една от дребното начинания, при която следим освен засаждане на млади дръвчета, само че и действителна грижа за тях в идващите месеци. Това е огромна отговорност и би трябвало да се осъзнае от хората “, разяснява ландшафтният проектант Чана Лозева, която за втора година интензивно спомага за Новата гора на Русе.

„ Рекултивацията на сметището планува засаждането на дръвчета, които обаче не са съумели да се заловен. Нашата цел сега е да изградим същинска гора тъкмо тук “, сподели кметът Пенчо Милков.

Залесяването е продължение на миналогодишната самодейност, при която бе вдъхнат живот на над 300 фиданки. През топлите дни доброволците се грижеха за дръвчетата, като за поливането им спомага Оперативна програма „ Паркстрой “. По този метод 60% от първите фиданки са се хванали и към този момент порастват.

Тази година от Гората.бг бе обезпечен 11 пъти повече посадъчен материал, който в по-голямата си част бе засаден за няколко часа от десетките русенци, пристигнали да поддържат идеята.

За тях бяха обезпечени и занимания - хоротека, пукотевица с лък, с поддръжката на Семеен кодекс " Джамбо 2006 " - Русе, както и конна езда от Ездови клуб " Кентавър - Русе ".

„ Дългосрочната ни цел е от място, на което е имало боклуци, да създадем дружно крайградски парк “, показа ръководителят на сдружението Боян Боцев.

„ Освен това такива начинания сплотяват хората – нещо, от което обществото ни се нуждае извънредно в този миг “, добавя той.

Новата гора на Русе ще продължава да се разраства последователно безапелационни са уредниците от Община Русе и „ СъГраждани “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР