Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор Земеделие“

...
Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор Земеделие“
Коментари Харесай

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

„ Над 2,5 милиарда лв. са изплатените средства в бранш „ Земеделие “ през 2018 година “ Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конференция, на която бяха показани резултатите от работата на ведомството през годината. 1,521 милиарда от сумата са директните заплащания, обвързаното произвеждане, зелените заплащания и други. Само през вчерашния ден вечерта бяха изплатени 634 млн. лева по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП).

„ Общо 305 млн. лева са всички преходни национални помощи. Водещите са в тютюнопроизводството и в отглеждането на животни. Беше провиснал и dеminimis – там, където съответните браншове имат своята пазарна потребност и нужда да бъдат подкрепени в допълнение ", сподели Румен Порожанов.

Той напомни, че през тази година има две утвърдени държавни помощи в бранша – за дребни мандри и за Global G.A.P. - документ, който производителите на плодове и зеленчуци би трябвало да имат, с цел да могат да осъществят продукция в огромните търговски вериги.

Министърът заяви още, че сега дружно с производителите на плодове се работи и върху опциите за помощи за дребни камери за бързо заледяване, сушилни и други уреди, с които да се подкрепи процесът по опазване на плода незабавно след жътва.

Сред значимите законодателни начинания през 2018 година, които минаха при необятен публичен интерес, са измененията в законите, свързани с поземлената благосъстоятелност, арендата и използването на земя. Един от акцентите е ограничението на продължителността на договорите за прилагане, сподели министър Порожанов.

Много промени бяха направени и във връзка с биологичното произвеждане за да се вкарат спомагателни условия и към преработватели и търговци, и към контролиращи. Така контролът ще бъде по-ефективен и първокласен и ще подсигуряваме повече бистрота по веригата, което е значимо за потребителя, увери зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя уточни, че се планува да има осведомителна система от база данни за биопроизводството за по-добро следене.

„ На уеб страницата на министерството през днешния ден е качена индикативната стратегия за приемите през 2019 година по Програмата за развиване на селските региони.Ще бъдат отворени 9 ограничения с бюджет от 141 млн. евро “, заяви зам.-министър доктор Лозана Василева.

Подмярката за нововъведения 16. 1 ще бъде отворена при започване на идната година. През 2019 година следва стартирането на подмерките 6.3 - ориентирана към дребните аграрни стопанства, 7.3 за основаване на широколентова инфраструктура в дребните обитаеми места, 7.6 за действия по възобновяване на здания с религиозно и културно значение, както и подмярка 1.1 за приемане на професионално образование.

Към сегашния миг 1,6 милиарда евро или 56% от бюджета на ПРСР за целия интервал е контрактуван, като по отворените приеми за 2018 година бюджетът е над 662 млн. лева, сподели още зам.-министър Лозана Василева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР