„Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“

...
„Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“
Коментари Харесай

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор Земеделие през 2018 г.

„ Над 2,5 милиарда лв. са изплатените средства в бранш „ Земеделие “ през 2018 година “

Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конференция, на която бяха показани резултатите от работата на ведомството през годината, представен от пресцентъра на МЗХГ. 1,521 милиарда от сумата са директните заплащания, обвързаното произвеждане, зелените заплащания и други. Само през вчерашния ден вечерта бяха изплатени 634 млн. лева по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП).

„ Общо 305 млн. лева са всички преходни национални помощи. Водещите са в тютюнопроизводството и в отглеждането на животни. Беше провиснал и dе minimis – там, където съответните браншове имат своята пазарна потребност и нужда да бъдат подкрепени в допълнение ", сподели Румен Порожанов.

Той напомни, че през тази година има две утвърдени държавни помощи в бранша – за дребни мандри и за Global G.A.P. - документ, който производителите на плодове и зеленчуци би трябвало да имат, с цел да могат да осъществят продукция в огромните търговски вериги. Министърът заяви още, че сега дружно с производителите на плодове се работи и върху опциите за помощи за дребни камери за бързо заледяване, сушилни и други уреди, с които да се подкрепи процесът по опазване на плода незабавно след жътва.

Сред значимите законодателни начинания през 2018 година, които минаха при необятен публичен интерес, са измененията в законите, свързани с поземлената благосъстоятелност, арендата и използването на земя. Един от акцентите е ограничението на продължителността на договорите за прилагане, сподели министър Порожанов.

Много промени бяха направени и във връзка с биологичното произвеждане за да се вкарат спомагателни условия и към преработватели и търговци, и към контролиращи. Така контролът ще бъде по-ефективен и първокласен и ще подсигуряваме повече бистрота по веригата, което е значимо за потребителя, увери зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя уточни, че се планува да има осведомителна система от база данни за биопроизводството за по-добро следене.

„ На уеб страницата на министерството през днешния ден е качена индикативната стратегия за приемите през 2019 година по Програмата за развиване на селските региони. Ще бъдат отворени 9 ограничения с бюджет от 141 млн. евро “, заяви зам.-министър доктор Лозана Василева. Подмярката за нововъведения 16. 1 ще бъде отворена при започване на идната година. През 2019 година следва стартирането на подмерките 6.3 - ориентирана към дребните аграрни стопанства, 7.3 за основаване на широколентова инфраструктура в дребните обитаеми места, 7.6 за действия по възобновяване на здания с религиозно и културно значение, както и подмярка 1.1 за приемане на професионално образование.

Към сегашния миг 1,6 милиарда евро или 56% от бюджета на ПРСР за целия интервал е контрактуван, като по отворените приеми за 2018 година бюджетът е над 662 млн. лева, сподели още зам.-министър Лозана Василева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР