Над 2-3 хиляди стари гуми са били извадени от коритото

...
Над 2-3 хиляди стари гуми са били извадени от коритото
Коментари Харесай

За два дни: Над 3000 стари гуми извадиха от коритото на река Марица

Над 2-3 хиляди остарели гуми са били извадени от коритото на река Марица в региона на кв. „ Столипиново “, единствено за два дни. Това заяви кметът на регион „ Източен “ Иван Стоянов, осведоми "Фокус ".

Акцията е била по негова самодейност и се реализира със съдействието на Оперативна програма „ Чистота “. Събраните гуми се извозват на площадката на общинска компания „ Инсинератор Пловдив “. По думите на Стоянов тези гуми са пристигнали от някъде. Предполага се, че най-вероятно са от пунктовете за изкупуване на излезли от приложимост гуми. Ето за какво е била инициирана акция, като са били обходени всички пунктове за изкупуване на гуми. Акцията е била взаимно с представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, които наблюдават за договорите с лицензирани компании за събиране на този вид боклуци. Било е тествано в кои дни се прави извозването им, с цел да се откри дали се предава цялото количество, или по-късно компаниите се освобождават от някои от тях като ги изхвърлят в реката. „ Следващата акция ще бъде с комисия в още по-широк състав, включваща с изключение на представители на районната администрация и чиновници на Шесто районно ръководство, Общинския инспекторат, Регионална инспекция за опазване на околната среда, който ще набележи ограничения за ограничение на нерегламентираното изхвърляне на гуми в коритото на реката и ще управлява тази активност.

„ Тези гуми по-късно се палят от поданици на Столипиново, за потреблението на желязото от тях, което също се предава на пунктове за изкупуване на желязо “, изясни Иван Стоянов. В момента на акцията тези дни в коритото на река Марица още веднъж са били видяни запалени гуми, които замърсяват с изключение на въздуха в региона и този в целия град.

В Ямбол стартира почистването на бетонирания сектор на река Тунджа

„ Преди изборите дадох обещание да работя за понижаване на обгазяването на региона и целия град от горенето на остарели гуми “, сподели районният кмет и увери, че ще бъде непоколебим и праволинеен към нарушителите, тъй като една от значимите му задачи е в града да се доближат европейските правила за запрашеност на въздуха. „ Това значи не повече от 35 дни годишно с превишение на фините прахови частици, а изгарянето на гуми е измежду главните източници на замърсяване “, разяснява още Иван Стоянов.

Вече са тествани и 6-те вулканизатора на територията на региона. Направено е питане до Регионална инспекция за опазване на околната среда дали те имат подписани контракти с лицензирани компании за събиране на този вид боклуци и в кои дни се прави извозването им. „ Целта е да преустановим нерегламентираното изхвърляне на гуми и други боклуци в речното корито “, съобщи кметът на „ Източен “ Иван Стоянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР