Над 2,2 млн. души у нас продължават да живеят в

...
Над 2,2 млн. души у нас продължават да живеят в
Коментари Харесай

КНСБ: Над 2,2 млн. българи продължават да живеят в бедност

Над 2,2 млн. души у нас не престават да живеят в беднотия. Това демонстрират данните на КНСБ към края на юни, предава Българска национална телевизия. Две трети от българите получават под междинната заплата за страната и им се постанова да пестят от съществени потребности - за опазване на здравето и обучение.

Данните на КНСБ са безапелационни - макар че стопанската система отбелязва резистентен растеж, едвам 1,8 млн. души получават заплата над междинната за страната.

За издръжката на едно четиричленно семейство са нужни минимум 2361 лв. или по 590 лв. на човек, считат от КНСБ. Това на процедура не се случва и месечният дефицит е близо 321 лв..

От синдикатите регистрират продължение на наклонността за неравноправие на приходите в другите региони на страната. Докато в Стара Загора получаваната заплата покрива съвсем 80% издръжката на живот, във Видин, Благоевград и Кюстендил дефицитът е по-голям и доближава до 50% от нужните средства на хората.

В област Видин съгласно националната статистика междинната заплата за март е 723 лв., повече от два пъти по-ниска от тази в столицата и най-ниската в страната. Заради безработицата, която за региона е 14 %, някои даже не я получават. Затова и хората степенуват разноските си.

Междувременно порастват разноските на жителите в цялата страна. Така да вземем за пример нехранителните артикули са поскъпнали с 3,9%, а храните с 2,6 на 100. Сериозно нарастване има при разноските за ток и отопление, както и тези за горива.

В момента стопанската система ни е в напредък, това обаче не се усеща от хората, тъй като порастват и разноските за прехрана. Само за година те са се нараснали с 3,3 на 100. На процедура това значи, че се усилват разноските. Така да вземем за пример нехранителните артикули са поскъпнали с близо 4%, а храните с 2,6 на 100. Сериозно нарастване има при разноските за ток и отопление - с 14%, както и тези за горива - с над 7%.

Очаква се наклонността да продължи - разноските да се усилват и отсега нататък. Доходите също ще нарастват, само че при следната специфичност - заплатите на по-скъпо платените чиновници се усилват по-бързо от тези с по-ниски приходи.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР