Над 2 130 000 пенсионери получават от днес увеличение с

...
Над 2 130 000 пенсионери получават от днес увеличение с
Коментари Харесай

Всички пенсии нарастват с 5.7% от днес, таванът се вдига

Над 2 130 000 пенсионери получават от през днешния ден нарастване с 5.7% на пенсиите си. Така се извършва законовата наредба всяка година от 1 юли пенсиите, отпуснати преди края на предходната година, да се осъвременяват с половината на растежа на осигурителния приход и на инфлацията.

Увеличение със същия % от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния тип пенсия, в това число и за отпуснатите през 2019 година Така, без значение от датата на отпущането, минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст нараства от 207.60 на 219.43 лева, а обществената пенсия за напреднала възраст - от 125.58 на 132.74 лева Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова активност, както и несвързани с трудова активност, които се дефинират в % от посочените минимални размери.

За нарастването в бюджета на държавното публично обезпечаване са планувани 277 млн. лева, осведоми Националният застрахователен институт.

Също от през днешния ден оптималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 910 лева на 1200 лева От това ще се възползват 43 000 пенсионери, чиито пенсии до момента са били ограничавани от по-ниския таван. Други 26 000 ще получават по 1200 лева месечно макар че са се осигурявали на по-високи суми и действителният размер на пенсията им би трябвало да е по-висок, в случай че не съществуваше таванът.

В резултат на нарастването се чака междинният размер на пенсията на един пенсионер през 2019 година да е 386.27 лева

Изплащането на пенсиите за юли 2019 година от Национален осигурителен институт ще стартира на 8 юли (понеделник) и ще завърши на 22 юли (понеделник).

За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпоредби. Хората ще могат да се осведомят за тях посредством електронната " Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК " на интернет страницата на Националния застрахователен институт (НОИ) или като заявят безплатното приемане на образец от разпореждането в съответното териториално отделение на института.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР