Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват

...
Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват
Коментари Харесай

Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „Пирин пее”
Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „ Пирин пее ”
Над 2 000 самодейци от 84 групи от Пиринско вземат участие в XV-я събор на националното творчество "Пирин пее", съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Събитието, което се организира на четири подиуми в прохода Предел сред Пирин и Рила, се провежда от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на ръководителя на Народно събрание Цвета Карянчева. В продължение на два дни на сцените се показват фолклорни и танцови групи, самостоятелни участници от 14-те общини на благоевградска област.

Днес на три от сцените излизат 60 групи, а на следващия ден останалите, представяйки както достоверен фолклор, по този начин и присъщите за района обреди и традиции. Заключителният концерт на лауреатите е в неделя на централната сцена.
 "Пирин пее" се организира на четири подиуми в прохода Предел сред Пирин и Рила "Пирин пее" се организира на четири подиуми в прохода Предел сред Пирин и Рила / БГНЕС
Хиляди посетители на събора на националното творчество са се разположили под дебелите сенки на буките вдясно от пътя за Разлог и Банско. Пушат скари, мнозина от посетителите на събора са опънали палатки, млади и остарели се гиздят и стъкмяват.

На трета сцена преди обяд през днешния ден сценката „ На вадене ” показа дуетът за достоверен комизъм Елена Калайджиева и Иван Чакъров ” от читалище „ Н.Й.Вапцаров-Банско. Сценката бе посрещната с овации от събралите се, в нея бе показана задявката сред мъж и жена, които поливат /вадят-б.р./ нивите. Естествено това бе преди на мястото им в Банско да се появят десетките хотели. Сценката бе на неразбираемия за останалите бански акцент.
 Хиляди посетители на събора на националното творчество са се разположили под дебелите сенки на буките Хиляди посетители на събора на националното творчество са се разположили под дебелите сенки на буките / БГНЕС
В неделя ще се изявяват нови 24 групи, преди обед ще бъдат поднесени цветя на мемориала на „ Илинденци ”, където ще участва и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Заради събора леките коли се отбиват по остарелия път, а с цел да не се затапи тесният обходен път, товарните над 3.5 тона се ескортират от служители на реда на мотоциклети през региона на събора. Този режим на придвижване е до 23 часа през днешния ден, и от 8 до 16 часа в неделя. /БГНЕС
 "Пирин пее" се организира на четири подиуми в прохода Предел сред Пирин и Рила "Пирин пее" се организира на четири подиуми в прохода Предел сред Пирин и Рила / БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР