Над 2 000 самодейци от 84 групи от Пиринско участват

...
Над 2 000 самодейци от 84 групи от Пиринско участват
Коментари Харесай

Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „Пирин пее”

Над 2 000 самодейци от 84 групи от Пиринско вземат участие в XV-я събор на националното творчество " Пирин пее ", съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Събитието, което се организира на четири подиуми в прохода Предел сред Пирин и Рила, се провежда от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на ръководителя на Народно събрание Цвета Карянчева. В продължение на два дни на сцените се показват фолклорни и танцови групи, самостоятелни участници от 14-те общини на благоевградска област.

Днес на три от сцените излизат 60 групи, а на следващия ден останалите, представяйки както достоверен фолклор, по този начин и присъщите за района обреди и традиции. Заключителният концерт на лауреатите е в неделя на централната сцена.

Хиляди посетители на събора на националното творчество са се разположили под дебелите сенки на буките вдясно от пътя за Разлог и Банско. Пушат скари, мнозина от посетителите на събора са опънали палатки, млади и остарели се гиздят и стъкмяват.

На трета сцена преди обяд през днешния ден сценката „ На вадене ” показа дуетът за достоверен комизъм Елена Калайджиева и Иван Чакъров ” от читалище „ Н.Й.Вапцаров-Банско. Сценката бе посрещната с овации от събралите се, в нея бе показана задявката сред мъж и жена, които поливат /вадят-б.р./ нивите. Естествено това бе преди на мястото им в Банско да се появят десетките хотели. Сценката бе на неразбираемия за останалите бански акцент.

В неделя ще се изявяват нови 24 групи, преди обед ще бъдат поднесени цветя на мемориала на „ Илинденци ”, където ще участва и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Заради събора леките коли се отбиват по остарелия път, а с цел да не се затапи тесният обходен път, товарните над 3.5 тона се ескортират от служители на реда на мотоциклети през региона на събора. Този режим на придвижване е до 23 часа през днешния ден, и от 8 до 16 часа в неделя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР