Над 2 000 регистрирани случаи на болни от варицела от

...
Над 2 000 регистрирани случаи на болни от варицела от
Коментари Харесай

Бум на варицела в цялата страна

Над 2 000 регистрирани случаи на заболели от варицела от началото на годината. Това споделят здравните управляващи. В огромна част от детските заведения в страната сложиха групи под карантина.
От няколко дни, 4 групи в 7-мо ОДЗ „ Детелина” са под карантина. Болните деца са няколко, само че вероятността и останалите в групата да се разболеят от варицела е над 90 %. Защитени са единствено тези, които към този момент са я изкарали.
"От септември до момента имаме 40 деца, които са преболедували ", сподели шефът на 7-мо ОДЗ "Детелина " Ксения Семизорова.
Лекарите въпреки всичко успокояват, защото при деца, болестта се прекара доста по-лесно. Заради големия брой на болните, от тази година имунизацията против варицела влиза в целесъобразния имунизационен календар.
"Втората причина е, че включвайки я в календара, ние даваме сигурност на производителите и вносителите, че може да се употребява, узаконено е ", сподели още основният държавен контрольор доктор Ангел Кунчев.
До този миг имунизацията не се оферираше на българския пазар, само че разрешителните към този момент са дадени.
"Към момента не е ясно каква ще бъде цената й, нито какъв брой от българите ще отидат до аптеката, с цел да си я купят. Независимо от интереса обаче, идната стъпка е имунизацията да влезе в наложителния имунизационен календар ", добави ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР