Над 19.902 млн. туристи са посетили тибетската столица Лхаса през

...
Над 19.902 млн. туристи са посетили тибетската столица Лхаса през
Коментари Харесай

Най-високата жп линия в света свързва Лхаса със света

Над 19.902 млн. туристи са посетили тибетската столица Лхаса през предходната година, съгласно информация от организация "Синхуа ". Чуждестранните посетители са били с съвсем 24 на 100 повече, като те са донесли общо 28.276 милиарда юана (4.2 милиарда долара) или с към една четвърт повече на годишна база в бюджета на самостоятелния регион.

Лхаса е град в Тибѐтският автоно̀мен регио̀н. Днес в него се е открило държавното управление на самостоятелния регион, а в предишното е бил столица на самостоятелната Тибетска страна.

Свещенният град, обитаем от над половин милион индивида, се е извисил на височина 3656 метра. Лхаса е набожен център с доста монументи, манастири и храмове. Той е заветен град за изповядващите будизъм. Тук се намира и известният замък и будистки храмов комплекс Потала, единственият по-рода си на такава височина. Със своите 13 етажа и височина 110 м, дворецът Потала е бил измежду най-високите сгради в света преди XX век и появяването на небостъргачите. Комплексът се състои от две съществени сгради. Най-важно е бялото здание, което е в основата на композицията и е ситуиран стъпаловидно над целия рид. Тук е зимната резиденция на Далай лама. Централната част на Потала е Червеният замък, който е имал духовни функционалности и в него се обитават забележителни храмове и реликви.

Любопитна е историята на построяването му. Строителството стартира един от тибетските владетели преди 1300 години. Първоначалната концепция е постройката да бъде павилион за медитация. По времето на петия Далай лама през 17 век павилионът е доста уголемен. Централната част на сегашната постройка, висока колкото тринайсететажно зднаие, е издигната по негово разпореждане. Докато той лежал на смъртния си одър, постройката била издигната едвам до втория етаж. Когато усетил, че наближава гибелта му, Далай лама наредил на министър-председателя да резервира в загадка кончината му, тъй като се страхувал, че строителството може да спре. Премиерът извършил заръката и крил истината тринайсет години до привършване на градежа.

В централната част на двореца Потала са залите за церемонии, трийсет и пет богато украсени светилища, четири уединени стаи за медитация и гробните ступи на седмина Далай лами - някои високи към девет метра и покрити със злато и скъпоценни камъни.

В западното крило на постройката, издигнато по-късно, са живели 175 монаси, а в източното крило са били държавните канцеларии, учебно заведение за монаси и залите за съвещания на Държавния съвет - Народното събрание на Тибет. Преди китайското навлизане в Тибет през 1959 година дворецът Потала е съществена резиденция на Далай лама и знак на обичайна им власт в Тибет.

Дворецът Потала е част от Историческият отбор на двореца Потала, който включва три ситуирани близко една до друга здания - Дворецът Потала, дворецът Норбулинка (лятна резиденция на Далай лама, считан за един от образците на тибетската архитектура и изкуство), храмът Джоканг (най-важният будистки храм в Тибет), историческата улица Баркхор и други. Днес множеството от пространствата на двореца са големи библиотеки с скъпи книги, свитъци и ръкописи, а също по този начин и музеи с бижута, антики и скъпи артефакти..

Лхаса към този момент е обвързвана със света по разнообразни способи. Има жп връзка от 2006 година, когато Цинхай-Тибетската железница стартира пътнически транспорти до града. Тя свързва Лхаса със град Синин и в действителност това е най-високата жп линияа в света. Съществува проект за удължение на жп линията до Катманду, столицата на Непал, с тунел под връх Еверест, до 2020 година.

Летището Гонгар, издигнато през 1965 година, е авиационният хъб на Тибет. То се намира южно от града и обслужва постоянни полети до някои от огромните градове в Китай, а от време на време и до Катманду.

Лхаса е обвързвана с автомобилни пътища и автомагистрали с разнообразни китайски градове.

Историческите монументи в града са с огромна историческа стойност за международната просвета и притеглят към този момент доста туристи. За поклонниците в Лхаса са обособени три кръгови маршрута за обреден обход на светите места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР