Над 19 000 са свободните работни места, отворени за украински

...
Над 19 000 са свободните работни места, отворени за украински
Коментари Харесай

19 000 са работните места за украински бежанци. Как се кандидатства -

Над 19 000 са свободните работни места, отворени за украински бежанци у нас, сподели информация на OFFNews в Агенцията по заетостта (АЗ).

Още в първите дни 306 заявки са подадени към aгенцията. Преди седмица местата бяха общо 3308, а дни по-късно към този момент са 19 524.

Как се кандидатства?

За тях може да се кандидатства по , основан особено за да интегрира на пазара на труда жители от Украйна в страната, получили краткотрайна протекция. Програмата дава средства за наетите лица в размер на 356,00 лева   месечна интеграционна добавка, която покрива разноски за наем, режийни разноски и интернет за 3 месеца.  Държавата обезпечава и месечна заплата равна на минималната заплата у нас, а осигуровките ще бъдат покривани от работодателите до 3 месеца. Работодателят може да реши да даде в допълнение заплащане.

Сумата на финансовата помощ е 46 594 860, 00 лева Очаква се в програмата да бъдат включени най-малко 9054 украински бежанци с краткотрайна протекция в страната.

Къде се кандидатства?

Във всяко Бюро по труда в страната бежанците могат да се записват като търсещо работа лице. От Агенция по заетостта прецизираха, че с изключение на декларираните 19 524 отворени работни места за бежанците, на процедура те могат да аплайват на всички места, тъй като статутът на краткотрайна протекция им дава достъп до работни места още от момента на даване.

Какви документи са нужни?

За регистрация лицата е належащо да:

- подадат в бюрото на труда по местоживеене заявление - декларация за регистрация по открит пример, за чието попълване на български език ще получат и нужното подпомагане от екипа в съответното бюро по труда. За облекчение на процедурата формулярът на заявката - декларация се дава на лицата за запознаване на украински, британски или съветски език.

Те би трябвало да показват и:

- регистрационна карта на чужденец с предоставена краткотрайна закрила;

- документ, удостоверяващ адреса на престояване , когато същият не е вписан в регистрационната карта или се намира на територията на друго обитаемо място. Адресът за престояване може да се удостовери с адресна карта на чужденец ; регистрационна карта от място за настаняване (хотел) по смисъла на Закона за туризма; декларация от лицето, на чийто адрес обитава чужденецът; документ от общината или различен документ, съдържащ данни за адреса. Чужденците, ползващи се от краткотрайна протекция по Закона за убежището и бежанците, могат да се записват по адреса, на който са открити и обитават, т.е. не се изисква съществуване на непрекъснат или сегашен адрес;

- други документи, при съществуване на такива - това са всевъзможни документи на лицата, удостоверяващи обучение, подготовка, трудов стаж.
Всеки претендент следва да попълни заявление за кандидатстване, което да бъде на български и украински език.

Регионът в Бургас е един от най-активните при работа с украинските бежанци, споделиха още от АЗ. В бюрата по труда там са предоставени разнообразни услуги на 1846 украински жители. Консултирани са 205 работодатели, искащи да се включат в плана и да наемат жители от Украйна в страната.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР