Над 1800 автобуса протестираха днес в страната и пътниците им

Над 1800 автобуса протестираха днес в страната и пътниците им ...

Автобуси се включиха в протест, пътници чакаха по гарите.

Над 1800 автобуса протестираха днес в страната и пътниците им бяха принудени да чакат 90 минути по гарите, докато рейсовите тръгнат. Превозвачи направиха предупредителен протест, като час и половина - от 14 до 15.30 часа, стотици автобуси не тръгнаха от гари в страната. Недоволството им е насочено срещу предлагания закон за автомобилната камара, който смятат за лобистки и се заканват, ако не бъде оттеглен, да преминат към нови прояви на протест.

В днешната демонстрация се включиха автобуси, които тръгнаха с час и половина по-късно от централната автогара в София, както от гари в Хасково, Кърджали, Бургас, Пловдив, Монтана, Смолян и други, общо в над 30 града, съобщава БГНЕС.
протест автобусиБГНЕС
 „Този проектозакон е порочен, лобистки, създаден от малка група хора и обслужва частни интереси. В този закон големият проблем е липсата на демокрация, въпреки че се декларира точно обратното. Не е ясно как ще бъдат избирани управленските структури, не е ясно малките и средните превозвачи ще получат ли достъп до управлението на тази структура. Практически те няма да го получат, защото заложените параметри казват точно обратното. Това е опит на големите да овладеят целия бранш и да го използват в свои интерес. За мен е недопустимо и това задължително членство в тази организация”, коментира по повод законопроекта превозвачът от Монтана Петър Захариев, който е и член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

протест автобусиБГНЕС-->
Той каза още, че не е ясно кой ще контролира и управлява тази структура, която ще „коли и беси”. Според него, ако се създаде такава камара, ще се създаде феодална институция, която ще решава съдбините на бранша. Захариев е категоричен, че това ще доведе до влошаване на услугата и повишение на цените на билетите.
протест автобусиБГНЕС
Вече е готов и планът за действие за планираното протестно шествие с автобуси на 25 юни в София. В него ще се включат 740 автобуса на 112 фирми.
„100 автобуса ще бъдат паркирани пред „Александър Невски”, останалите до 740 по бул. „Васил Левски“ и „Цариградско шосе“. Колоната ще стигне най-вероятно около Пазарджик. Шествието ще тръгне в 11 часа по жълтите павета през президентството, ЦУМ до централна автогара. Такова шествие ще има и на 28 юни”, каза собственикът на една от най-големите фирми за автобусни превози Ивайло Константинов.

протест автобусиБГНЕС
Стана ясно още, че протестът им ще бъде подкрепен и от над 200 камиона.

Източник: dariknews.bg