Над 180 хиляди квадратни метра пътища и улици са съсипани

...
Над 180 хиляди квадратни метра пътища и улици са съсипани
Коментари Харесай

Щетите от бедствието в Карловско са огромни, очакват финансирането от държавата да продължи

Над 180 хиляди квадратни метра пътища и улици са унищожени след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, по този начин и вътре в обитаемоте места.

Тежко потърпевши и разрушени са 37 улици с дължина над 20 километра и повърхност към 75 хиляди кв. м. Общината чака финансовата поддръжка от страната да продължи през цялата 2023 година

Това заяви на конференция кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той показа доклад на свършеното от Общинския спешен щаб и Община Карлово за последните два месеца и оцени като добра работата на страната и общината в процеса на нормализиране живота на хората.

По думите на Кабаиванов бедствието е унищожило повече от шест километра водопроводна мрежа , отнесени са били 280 електрически стълба , потърпевши са три читалища, три клуба по ползи и детската градина в едно от селата - в Каравелово.

" Практически липсваха над 8,5 км. речни корита. Това са коритата на реките, които минават през трите села - Богдан, Каравелово и Слатина " , уточни Кабаиванов. 'Корита нямаше, тъй като още с първата приливна вълна, те бяха запълнени и идващите втора и трета приливни талази минаваха през обитаемоте места с фронт сред 100 и 200 метра, сподели той, след което добави, че в първите часове след наводнението общият фронт на река Стряма е бил сред 500 и 1000 метра.

Такова злополучие и такова наводняване с толкоз неподвижен материал, свален от Средна гора, никой в нашия район не е виждал, уточни кметът на Карлово. За трите месеца работа по речните корита ние успяхме да изнесем над 3 млн. куб. м. инертни материали', посочи той, след което добави, че е имало дни, в които над 115 единици техника и доброволци са работили при цялостно натоварване.

С помощта на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са били построени 29 фургона и по този начин всички, които имат съществено потърпевши жилища, са били настанени в тях. Фургоните са краткотрайно решение и на тези хора би трябвало да бъде помогнато до степен да могат да възстановят своите жилища, сподели Кабаиванов.

Той благодари за работата на доброволците и военните, без които не би бил вероятен процесът на възобновяване . " Това, което свършихме нямаше да може да бъде направено, в случай че нямахме помощта на доброволците. Благодаря на всички ", съобщи Кабаиванов.
 
Кметът на Карлово заяви, че стартират процедури по Закона за публичните поръчки за планиране на нови мостови уреди и речни корита.  Надявам се и имам вяра, че ще имаме финансовата поддръжка на страната в цялата последваща 2023 година, тъй като по предварителни данни единствено провалите на обществената инфраструктура са над 74 млн.лв.

" Пораженията по частните домове са сред 7-10 млн. лева Даренията, които досега разпределихме 1,780 млн.лв. не са задоволителни, с цел да могат хората да възстановят домовете си във типа, в който са били ", съобщи Кабаиванов.
 
Кметът на Карлово заяви, че дружно с Националното съдружие на общините в Република България ще предложат промени в Закона за отбрана при бедствията, с които ще създадат по-ефективни дейностите в първите часове при естествено злополучие.

Той означи, че измежду промените е предлагането да бъде основана Държавна организация за отбрана при бедствия и повреди, в която да бъдат съчетани всички действия по предварителна защита и всички дейности по очистване на последствията от бедствието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР