Над 1700 овце от породата Синтетична популация българска млечна“ се

...
Над 1700 овце от породата Синтетична популация българска млечна“ се
Коментари Харесай

Модерна овцеферма без аналог у нас е изградена със...

Над 1700 овце от породата „ Синтетична популация българска млечна “ се отглеждат в една от най-модерните овцеферми у нас. Стопанството се намира в град Долни Дъбник. През 2016 година в него се извършва план по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от мярка 4 „ Инвестиции в материални активи “. Разходите по плана са в размер на 1 901 378 лева, като по него са построени три съществени здания – две за развъждане на млечни овце, всяка от които с потенциал 768 животни, и трета – за доене на овце. Закупена е и доилна зала с потенциал 72 животни.

„ В България има още три сходни ферми, само че конфигурираната тук вентилация няма аналог у нас “, споделя доктор Данаил Димитров, началник на стопанство. Фермата е построена по този начин, че да обезпечава цялостен комфорт на животните, като една от най-големите е, че няма миризма на овце. Това е реализирано благодарение на щори, които не разрешават на амоняка да се задържа. Помислено е и за здравето на животните. Въздушните течения минават над овцете, като по този метод се заобикалят белодробните болести.

Работи се с акцент върху селекцията

В овцефермата работят интензивно в региона на селекцията. Стопаните се стремят към основаването на високопродуктивни животни с висока млечност, които да дават и по-качествени приплоди с високи гени за работливост. Средният дневен млеконадой е към 2,5 литра, а животните се разделят на групи съгласно млечността им. „ Постоянно се стремим към повишение на млеконадоя, за разплод използваме мъжки животни, които са с положително родословие и висок ген за млечност. Маслеността на млякото във фермата е 8,68% “, споделя доктор Димитров.

Независимо от сезона животните се изкарват постоянно на пасища. Това се прави даже когато няма задоволително трева. Целта е овцете да не стоят затворени единствено в тясното пространство, само че и да се разхождат. „ В сходни случаи те биват авансово подхранени “, конкретизира доктор Димитров.

Европейските средства са в основата на триумфа

Основната упоритост за стопанството е да се уголемява. Въпреки положителните резултати и тук се сблъскват с наболелия въпрос за работната ръка в земеделието. „ Няма искащи за тази активност и това е най-големият ни проблем! Предлагаме условия, каквито няма другаде. Фермата е чиста. Премахнали сме миризмата на овце и на боклуци, обезпечили ли сме едно извънредно положително работно място “, споделя още доктор Данаил Димитров. Той е безапелационен, че в случай че няма европейски средства, сходно нещо няма по какъв начин да се построи в страната. Продажната цена на млякото към този момент е ниска, сходна е обстановката и при пазара с агнета. „ Само със лични старания няма да можем да се оправим, по тази причина сме признателни, че съумяваме да получим и дотации “, споделя ветеринарният доктор.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР