Над 170 участника от България и съседни балкански държави, преоблечени

...
Над 170 участника от България и съседни балкански държави, преоблечени
Коментари Харесай

Започва фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“

Над 170 участника от България и прилежащи балкански страни, преоблечени като римляни, траки, готи и българи ще пресъздадат моменти от живота, бита, борбите и занаятите от разнообразни интервали на Античност, Ранно и Късно Средновековие по време на фестивала „ Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство “, който стартира в петък 25 септември и продължава до неделя – 27 септември. Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Воините ще изричат клетва и ще влизат в борба за територия. Ще бъдат показани армиите през другите столетия. Ще има исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на антични военни изкуства, художници, музиканти, поети, които ще покажат историческото завещание на земята, по която стъпваме. Това няма да е театрално зрелище, а същински възстановки, които ще въвличат и дребни и огромни в дебрите на историята.
Програмата на фестивала беше показана през днешния ден на специфична конференция в парк Лаута, с присъединяване на заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, кмета на регион „ Тракия “, част от участниците и пловдивски медии.
 Пловдив празнува с богата стратегия Независимостта на България Пловдив празнува с богата стратегия Независимостта на България
Община Пловдив кани всички поданици и посетители на града на 22 септември 2020 година в 11.30 часа на пл. „ 22 септември ”, (градинката...
„ Пловдив – античен и безконечен ” е един от младите фестивали от Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже. Разнообразните действия в програмата на фестивала, ориентирани към децата са превъзходен метод те да бъдат въвлечени в разнообразни възстановки от историята му. И нещо доста скъпо, защото в Европа и на всички места по света има сходни събития, те притеглят доста туристи. Вярвам, че с времето и когато се уталожат рестриктивните мерки свързани с пандемията, това ще се случи и у нас ”, сподели зам.-кметът по просвета Пламен Панов.
Кметът на регион „ Тракия “ Костадин Димитров означи, че единствено за няколко седмици в парк Лаута се случиха поредност от събития, измежду които Скул Рок Фест и Народен събор Пловдив. „ Парк Лаута се трансформира в център за разнообразни и разнородни фестивали и се веселя, че към този момент е притегателно място ”, сподели районният кмет Костадин Димитров.

Двамата участваха в къс урок по пукотевица с лък и мятане на копие на място в парк „ Лаута “, където чуха и забавни истории за облеклото и оръжията на мъжете, живели по време на Средновековието.
На 25 септември, тъкмо в 18 часа, облечени в античните си одежди, участниците ще преминат с шествие от пл. „ Централен ” до Римския стадион. Машината на времето ще се завърти на първо време пред постройката на Община Пловдив на пл. „ Стефан Стамболов ”. Там е очакван обред по запалването на фестивалния огън. После шествието ще спре на Римския стадион. Там спектакълът ще премине в ръцете на гладиаторите. Техните борби ще завладяват античната сцена, а неутрален арбитър ще бъде публиката по трибуните. Те ще станат очевидци и на спектакъла „ Древногръцки бъркотии ” на Паулина Гегова, Джована Галиарди и Веселина Костадинова.
 Зам.кметът Пламен Панов и Недялко Славов ще открият образователната година в НГСЕИ Зам.кметът Пламен Панов и Недялко Славов ще открият образователната година в НГСЕИ
Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов ще бъде посетител на следващия ден – 15 септември на първия образователен ден на Националн...
Във второто издание на фестивала ще си дадат среща представители на клубове за възстановки от цяла България, както и воини от чужбина. След формалното разкриване на 25 септември античните бойци ще завладеят територии в парк Лаута. На 26-и от 10.30 до 20 ч. и 27 септември от 10 до 14 часа там ще се оформят лагери „ Античност ”, „ Ранно Средновековие ” и „ Късно Средновековие ”, където ще бъдат показани достоверни занаяти, обичай и просвета, ще има пукотевица с лък и боравене на оръжия, образования на деца. Ще забележим римски жители и матрони, гладиатори, плебеи, легионери, сурови средновековни воини, номади, боляри и деспоти, рицари и френски трубадури, всичко това под знамената на участващите групи за исторически възстановки от страната и чужбина, огласено от музика и съпроводено с танци.
„ Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство “ се провежда от съдружие „ Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство “ и Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи – Авитохол.
Фестивалът се реализира с финансовата поддръжка на община Пловдив и е част от културния календар на града за 2020 година.
 
Вижте програмата!
 Признателни пловдивчани уважиха 120-тата годишнина от рождението на Никола Алваджиев Признателни пловдивчани уважиха 120-тата годишнина от рождението на Никола Алваджиев
На днешния ден - 11 септември, преди 120 години през 1900 година в Пловдив се е родил огромният летописец, публицист, документалист и историк...

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР