Над 170 000 удостоверения за дължими данъци ще могат да

...
Над 170 000 удостоверения за дължими данъци ще могат да
Коментари Харесай

НАП с важна информация за електронните удостоверения

Над 170 000 удостоверения за дължими налози ще могат да се издават автоматизирано и няма да се постанова вървене в офис на Национална агенция за приходите. Още от ноември предходната година Национална агенция за приходите обезпечава опция за даване по длъжностен път на уверение за съществуване или липса на отговорности на административните органи и възложители на публични поръчки, предава Канал 3.

Достъп до тази електронна услуга ще бъде възложен от приходната администрация и на банкови институции, нотариуси и общински управляващи. В момента показване на уверение за съществуване или липса на отговорности към Национална агенция за приходите се изисква от 97 нормативни акта, като документите се предават на публични и частни организации.

При присъединяване в публични поръчки и приемане на заем, Национална агенция за приходите издава близо 400 000 годишно удостоверения за дължими налози.

Тази административна тежест може напълно да бъде отстранена след въвеждането на новия модел, посредством който банкови институции, нотариуси и общини ще могат да изискват и получават удостоверенията непосредствено посредством електронните услуги на Национална агенция за приходите, без да се постанова да ангажират жителите с набирането на документите.

От Национална агенция за приходите допълват, че предстоят срещи с представителните организации на банките, на общинските управляващи и нотариусите, с цел да се уточнят техническите параметри на обмена на информация.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР