Над 17 милиона долара е инвестирала Фондация Америка за България

...
Над 17 милиона долара е инвестирала Фондация Америка за България
Коментари Харесай

Фондация "Америка за България" е инвестирала над 17 млн. долара в каузи през 2017 г.

Над 17 милиона $ е вложила Фондация " Америка за България " в 62 плана и начинания в цялата страна през 2017 година Така общият размер на средствата, дарени от фондацията от основаването й през 2009 година до момента, към този момент надвишават 200 милиона $, затвърждавайки позицията й като най-голямата благодтворителна организация в България. От началото са подкрепени общо 756 дела за развиване на българското обучение, изкуство и просвета, обществена сфера, гражданско общество и демократични институции, културно завещание и туризъм, земеделие и частен бранш.

Това разгласи управлението на Фондация " Америка за България " по време на годишната си конференция през днешния ден пред над 500 сътрудници и посетители.

И през миналата година най-вече средства - над 9 млн. $ - фондацията е дарила за начинания в областта на образованието и работата с деца.

В речта си пред гостите президентът и основен изпълнителен шеф на " Америка за България " Нанси Шилър уточни като водещ триумф за 2017 година разширението на програмата " Училища на бъдещето ", по която са построени високотехнологични кабинети по езици и естествени науки в нови 23 учебни заведения в страната. Общият брой на подкрепените учебни заведения от началото на програмата е към този момент 68, а от 2010 година до момента фондацията е вложила 8.1 млн. лева за възстановяване на образователната среда, просветителните технологии и преподаването за 75 000 български възпитаници.

 <strong>Източник:</strong> Фондация
© Фондация

Източник: Фондация " Америка за България "
В допълнение за последните 9 години фондацията e вложила 3.9 млн. лева в целогодишната подготовка и интернационалните участия на българските национални тимове по естествени науки, в това число и със специфичното съоръжение на две олимпийски лаборатории по биология и химия във факултетите на Софийския университет. През 2017 година българските олимпийски тимове по естествени науки участваха в 20 от най-престижните интернационалните надпревари по целия свят и завоюваха 7 златни, 31 сребърни, 47 бронзови медала и 2 почетни грамоти, припомниха от благотворителната организация.

Шилър се похвали и с ремонта на детските клиники в " Пирогов ", вниманието, на което се радва детският музей " Музейко " и сполучливото показване на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол пред ЮНЕСКО - всичките подкрепени от фондацията.

Какво следва

И през 2018 година са планувани многочислени планове, свързани с образованието и науката. През пролетта ще бъде прерязана лентата на нова постройка в кампуса на Американския университет в България (АУБ) в София, финансирана от " Америка за България ". В Софийския университет пък ще бъде израдена нова високотехнологична лаборатория за научни цели в региона на биотехнологиите, с цел да се задържат младите учени в България, разгласи Нанси Шилър.

В съдействие с Академията по програмиране на " Телерик " тази година " Америка за България " ще обезпечи образование по цифрови умения на възпитаници от 4 до 12-и клас из страната. Плановете за идващите три години са по плана да бъдат достигнати общо 56 хиляди деца от 13 града.

Други нови начинания са ориентирани към бизнеса. Включват да вземем за пример партньорство с Тексаския селскостопански университет (Texas A&M University) за образование на български земевладелци, и също взаимно с български сътрудници - за основаването на онлайн платформа и навигатор за стартъп планове и организирането на образования за млади бизнесмени в няколко града със слаба стопанска система - за начало Разград, Габрово и Враца.

Силата на общността

" Основният фокус на Фондацията през 2017 година беше върху основаването на стратегически партньорства на локално, национално и интернационално равнище – уверени сме, че триумфът на България като съвременна европейска нация е вероятен единствено посредством общите старания на институциите, бизнеса, неправителствените организации и жителите ", сподели по време на форума Нанси Шилър.

След като на миналогодишната си конференция фондацията разгласи, че отсега нататък ще бъде шумна и горда с триумфите си, тази година Шилър заключи, че организацията е щастлива от транспарантния метод на финансиране на начинания, който постанова.

" Когато общността се сплоти от доверие, доброжелателност и общи цели, невероятни неща могат да се случат ", сподели тя и сложи акцент върху нуждата от гражданска интензивност, изключително против несправедливостите. " Непрозрачната благосъстоятелност на медии, заканите към самостоятелните медии и продължаващите проблеми с корупцията акцентират нуждата от интензивност на всички жители да изискват от водачите на България либералност ", съобщи Нанси Шилър и разяснява, че и през тази година фондацията ще поддържа свободните медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР