Над 1600 специалисти от 21 членки на ЕС и партньорски

...
Над 1600 специалисти от 21 членки на ЕС и партньорски
Коментари Харесай

Суперотбор в действие: 1600 специалисти и 111 кучета са участвали в спасителните акции след земетресенията в Турция

Над 1600 експерти от 21 членки на Европейски Съюз и партньорски страни, дружно с 111 кучета, се включиха в избавителните интервенции след разрушителните трусове в Турция на 6 февруари с магнитуди 7,6 и 7,7. Сред тях се отличава кучето-герой Килиан, което беше ръководено от български екип от доброволци и съумя да открие общо 17 души под руините на срутените здания, оповестява Делегацията на Европейски Съюз в Турция, заяви Българска телеграфна агенция.

Килиан, шестгодишен голдън ретрийвър, дойде със съставния български екип от 33 души, включващ и български пожарникар, треньор в Швеция. За пет дни Килиан и екипът търсиха оживели хора в Кахраманмараш, Югоизточна Турция. Кучето доста подкрепя работата на екипа и съумя да открие 17 души, затрупани под руините на срутените сгради.

Георги Влайков, началник на българския екип, споделя, че Килиан претърси по-голяма повърхност за доста малко време и с по-голяма точност от хората. Кучето беше нещо като независима търсеща единица и бе от голяма помощ за нас. Местните хора показваха удивление към Килиан, тъй като знаеха, че то може да откри хора, които ние не сме съумели да открием. Кучето джавкам единствено когато откриваше живи хора, а не мъртви. Гордо споделя Влайков.

След завършването на задачата в Турция, избавителният екип се отдаде на къс отдих в град Одрин преди връщането си в България. Те участваха на гала, проведена в Търговско-промишлената палата на Одрин в тяхна чест.

Елиф Ярдъмджъ, координатор на Информационния център на Европейския съюз в Одрин, споделя, че за Килиан беше направен документ за присъединяване в избавителните интервенции, а като премия му бе предоставена кучешка храна.

Европейската работа за гражданска отбрана и интервенции за филантропична помощ акцентира смисъла на кучетата-спасители. Добре подготвените кучета за търсене и избавяне способстват за прецизността на интервенциите и покачват възможностите за сполучливо търсене на оживели хора, показват от службата.

Делегацията на Европейски Съюз в Турция припомня, че Европейски Съюз поддържа Турция от първия ден на нещастието на 6 февруари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР