Над 160 000 души отново излязоха по улиците на Тел

...
Над 160 000 души отново излязоха по улиците на Тел
Коментари Харесай

Десетки хиляди на протест срещу Нетаняху в Тел Авив

Над 160 000 души още веднъж излязоха по улиците на Тел Авив нощес, с цел да стачкуват против предизвикващите несъгласия правосъдни промени на израелското дясно религиозно държавно управление, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според известия в медиите протестиращи са се събрали и в други израелски градове.

Страната е разтърсвана от всеобщи митинги от към четири месеца, откакто държавното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху разгласи спорните си проекти за промени.

Критиците настояват, че със правосъдните промени държавното управление се стреми да ограничи въздействието на Върховния съд на страната и да разшири своята власт. Наред с други неща, държавното управление ще получи повече пълномощия при назначението на съдии, а Народното събрание ще може да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство.

След широкоразпространена опозиция от страна на гражданското общество, както и в редиците на държавното управление и армията, в края на март Нетаняху отсрочи разглеждането на законопроекта с няколко седмици, с цел да даде „ пространство за разговор “.

Опозицията обаче е скептично настроена, че държавното управление ще реализира компромис. Досега в договарянията не бе реализиран огромен прогрес.

Критиците считат, че има опасност за разделянето на управляващите и предизвестяват за рецесия в страната, в случай че промените бъдат осъществени. Някои наблюдаващи се притесняват, че държавното управление може да се опита да прокара промяната по бързата процедура през Народното събрание, който през днешния ден би трябвало да се събере още веднъж за началото на лятната сесия.

Според известия в медиите обаче държавното управление желае първо да одобри бюджета за актуалната и идната година, преди да предприеме по-нататъшни стъпки за намаляване на правосъдната система. Ако това не бъде реализирано до 29 май, ще би трябвало да се свикат нови избори.

Преди да поддържат бюджета ортодоксалните религиозни партии обаче упорстват да бъде признат закон, който де факто ще освободи строго религиозните мъже от военна работа, което провокира яд в демократичния лагер.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР