Над 16 млн. лева могат да достигнат загубите в независимия

...
Над 16 млн. лева могат да достигнат загубите в независимия
Коментари Харесай

Може ли и в България като в Германия да се помогне на артистите

Над 16 млн. лв. могат да доближат загубите в самостоятелния културен бранш, в случай че множеството събития бъдат анулирани и за втората половина на годината. До юни - сумата е към 7 млн. лв. Това е пресметнала инициативна група, която в сряда (25 март) показа данните, а в петък (27 март), ще се срещне с министъра на културата Боил Банов. Независимите създатели от седмица приканват за незабавни ограничения и в техния бранш, защото те работят на планове, а артистите са на свободна процедура. С отменянето на всички културни събития най-малко за три месеца - на процедура остават без доходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Още по тематиката - тук)

" Дневник " беседва и с някои от уредниците на културни събития, по чиято самодейност стартира изследването и търсенето на ограничения. Ето част от мненията, записани в края на предходната седмица.

Те са на режисьора Петър Тодоров, който е един от основателите на фондация " За Родопите " - самостоятелна организация, която продуцира театрални спектакли, провежда представления, фестивали и интернационалните турнета, наМира Сталева - началник на " София мийтингс " и изпълнителен шеф на " София филм фест " - интернационален кино фестивал, който трябваше да стартира своето 24-о издание на 12 март и да продължи до края на месеца. А Петя Стойкова е хореограф, уредник на интернационалните събития и член на бургаското съдружие " Танц БГ ". (Още отзиви - тук)

Какъв е резултатът от ковид върху вашите събития?

Тримата са на едно мнението - резултатът от ковид е голям. " Изведнъж останахме без безусловно никакви приходи, което рефлектира върху нас и нашите фамилии, върху персоналния и обществения ни статус. Това е първото и най-рязкото отрицателно отражение върху целия културен бранш, което в миналото сме имали ", изясни Петър Тодоров.

" Загубите са огромни. Какви ще бъдат те в вероятност не бих могла да кажа, само че се опитваме да останем положителни. Ние продължаваме да влагаме огромни старания и обич в работата си и се надяваме " София филм фест " да се организира през юни месец тази година ", разяснява Мира Сталева.

" Аз повеждам танцова школа и върша няколко културни събития през годината със субсидиране от разнообразни стратегии. В момента съм изцяло безработна за неустановен интервал от време ", сподели Петя Стойкова.

Колко мъчно се преорганизира едно събитие и от какво зависи?

" Зависи на какъв стадий от момента на прекъсването е. Ако билетите на интернационалните участници са закупени и са платени парите за наемите на залите, тогава е тежко. Защото, като се изключи че няма да имаш и доходи, ще имаш и задължения. Много зависи в какъв стадий се появява този проблем ", обясни Петя Стойкова.

" В организацията на всяко едно събитие и изключително с такива размери, с каквито е и " София филм фест ", се влагат огромни старания, отдаденост, средства и страсти. Преорганизирането зависи значително от финансирането, само че и прави трудовия развой двоен ", описа Мира Сталева.

" Големите интернационалните събития съставляват нещо доста мъчно - ти споделяш със ужасно доста хора, огромна част от тях са в чужбина, които имат към този момент закупени билети, ти си заел хотели и така нататък Логистиката е доста комплицирана и с изключение на всичко има доста вложени пари в организацията на едно такова събитие ", описа еднакъв опит Петър Тодоров.

Каква поддръжка очаквате от страната - по какъв начин да се дефинира размер на тази финансова помощ - за организация и за обособен създател?

И тримата считат, че би трябвало да се наблюдават практиките, които се ползват в другите страни. Те дават образец с реакцията на Германия преди няколко дни в поддръжка на своите актьори, като предложение за финансово подкрепяне в този сложен интервал.

" Идеята и мотивацията за писмото (бел.ред. до министъра на културата Боил Банов и други негови колеги) пристигна точно от немската реакция по тематиката за засегнатия културен бранш и най-много за артистите от частния подобен. Целта на това писмо беше да настояваме за обезщетения от страна на страната, защото културата също е промишленост. Ние чакаме някаква защита. В Германия решението е за всички самостоятелни актьори да се отпусне помощ. Те споделят, " ние ще ви помогнем, по-късно ще стартираме да изчисляваме загубите. Но първо ще помогнем! ".
 Най-големият кино фестивал в България -
Най-големият кино фестивал в България - " София филм фест ", също отсрочи цялото събитие, което беше планувано през март. И популяризира този клип, с който споделя, че събитието ще го има скоро.

Тоест, те първо протягат ръка и оказват помощ на всички хора, които внезапно са останали без приходи. Те излизат с предлагането всеки един актьор на свободна процедура да получи по нужната сума месечно с цел да успее да оцелее в настъпилата рецесия. По същия метод би могло да се действа и в България - на свободните актьори може да се дефинира една минимална месечна сума, с която да се помогне и да бъдат безплатно обещетени за интервала, в който те нямат задължения. А към този момент на организациите може да се намерения за малко по-различен механизъм ", твърди Петък Тодоров.

" Организациите са разнообразни по обсега на активност и по мащаба си и това би трябвало да се вземе поради. Става въпрос за нужни средства, които ще спасят съществуването ни и ще ни оказват помощ да оцелеем през тази рецесия, тъй като сега средствата на голяма част от нашия бранш са безусловно спрени. Може да се следи опита на другите страни. За свободните специалности това, което се случва, е най-страшно, тъй като нямат зад тила си институция, която да им подсигурява даже минимална поддръжка ", разяснява Петя Стойкова.

Имате ли други възможности сега на събитията или развиване на активността - да вземем за пример онлайн събития, уроци, други?

" Аз се пробвам да живея онлайн, като повеждам уроци за моята школа, от които не спечелвам пари на този стадий. В бъдеще ще се опитам да спечелвам от това, само че тъкмо сега всички са във финансова рецесия. Повечето бизнеси са в колапс. И даже някои родители ми писаха, че не могат да си разрешат да заплащат за уроци онлайн. Но алтернативата за мен е да върша нещо онлайн като хореограф, като човек, който преподава. Като човек, който прави културни събития обаче, няма по какъв начин да стане ", описа Петя Стойкова.

За Петър Тодоров е " немислимо едни театрални спектакли да се популяризират онлайн по няколко аргументи. Първо, че те губят от качеството и от въздействието си. Освен това, има и непредвидени последствия - дали по-късно хората ще желаят да влязат в салона. Ние работим онлайн, нашите събития са планувани като такива и не мисля, че те могат да бъдат заместени с нещо виртуално ".

" Ние съществуваме значително и отдавна в онлайн пространството, само че " София филм фест " е събитие точно тъй като наличието на хората е неизменима част от него. Там те обменят хрумвания, основават нови контакти, споделят опит, потапят се в една креативна атмосфера.То е прекарване, което изисква наличие онлайн, с цел да се усети страстта, да се види трудът и отдадеността на хората към филмовото изкуството ", сподели Мира Сталева.

Още отзиви от създатели - четете тук.
Още по тематиката - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1062)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР