Над 16 500 души ще започнат работа по Националния план

...
Над 16 500 души ще започнат работа по Националния план
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Над 16 500 души ще стартират работа по Националния проект по заетостта през 2019 година

Националният проект за деяние по заетостта през 2019 година беше признат от Министерския съвет. В него се планува над 16 500 безработни да стартират работа по стратегии и ограничения, а над 11 400 души да бъдат включени в образования, с цел да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Броят на лицата включени в образование ще се усили с 820 души или със 7,7% спрямо 2018 година Предвидени са средства за курсове по основни компетентности на 1000 заети лица в дребни и микро предприятия. Финансирането на заложените действия ще бъде в границите на одобрените средства от държавния бюджет за дейна политика на пазара на труда - 73 млн. лева
Трудовите хонорари на включените в субсидирана претовареност ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2019 година е 560 лв. при цялостен работен ден. От 400 на 450 лева се усилва месечната дотация за трудово заплащане за нает незает по ограничения от Закона за поощряване на заетостта. При наемане на незает с висше обучение дотацията ще е 500 лева
От 2019 година се планува да се усили трудовото заплащане на младежите включени в стратегия „ Старт на кариерата “ (от 600 лева на 650 лева.), на младежките посредници към общините (от 630 лева на 680 лева.) и на психолозите и мениджърите на случай (от 650 лева на 700 лева.). По-високи заплати ще получават и ромските посредници със приблизително обучение. Техните хонорари ще се покачат от 550 на 600 лева Възнагражденията на ромските посредници с висше обучение по стратегия „ Активиране на неактивни лица “ ще се усилят от 600 лева на 650 лева
Увеличават се средствата за подкрепена претовареност на лица с трайни увреждания или от други групи в неравностойно състояние, наети на несубсидирани работни места - от 500 лева на 700 лева, както и ежедневните транспортни разноски свързани с образованието на безработните лица - от 10 лева на 15 лева
По районните стратегии за претовареност на 28-те области се планува през 2019 година работа да стартират 2000 безработни, а по план „ Красива България “ ще се обезпечи претовареност на 200 души.
В резултат от реализирането на заложените дейности, стратегии, планове и ограничения през 2019 година се чака безработицата да се намали до 4.8 %.

Правителството одобри Национален проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2019-2020 година

Повишаването на присъединяване на дамите на пазара на труда и намаляването на разликите сред половете в заплащането и приходите са измежду главните цели в Националния проект за деяние за поощряване на равнопоставеност на дамите и мъжете за интервала 2019-2020 година, който беше утвърден от държавното управление. Сред останалите предпочитани области са битката с насилието, учредено на пола, отбрана и поддръжка на жертвите, както и насърчаването на равенството в процесите на взимане на решения.
Планирани са и ограничения за по-добро съвместяване на професионалния и персоналния живот на родители с дребни деца и даване на претовареност на безработни посредством полагане на грижи за деца. Планът включва и действия за поощряване на работодателите да наемат на работа безработни самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.
Предвижда се да се проведат акции за повишение на чувствителността на обществото против насилието, учредено на пола, и за по-доброто схващане на ролята на институциите в битката против него.

Одобрен е План за деяние за 2019 година с ограниченията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз

Правителството утвърди План за деяние за 2019 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз. Документът е направен въз основата на предложенията на работните групи към Съвета по европейските въпроси.
В Плана са включени 42 ограничения от Плана за 2018 година, от които 37 неизпълнени в период и пет със заложени периоди през 2019 година Планът съдържа общо 270 ограничения, включващи и подготовката на българските позиции за 85 съвещания на Съвета на Европейския съюз.
В Плана за деяние за 2019 година са включени 185 ограничения, свързани с правенето на нормативни актове, въвеждащи условията на наставления на Европейски Съюз със период за транспониране през 2019 година и до края на април 2020 година, както и наставления и рамкови решения, чиито период за транспониране е изминал, само че към момента не са въведени; обезпечаването на използването на учредителните контракти, регламентите и решенията на ЕС; осъществяване на поети задължения в границите на Пилотния план за правото на Европейски Съюз или в границите на процедури за нарушавания по член 258 от Договора за действието на ЕС; докладване на Европейска комисия и/или обвързване за даване на информация според учредителните контракти, директивите, регламентите и решенията на Европейски Съюз.
Включени са също 21 ограничения, свързани с поети задължения в границите на 15 процедури за нарушаване и 6 запитвания по Пилотния план на Европейска комисия.
През 2019 година ще продължи ежемесечното отчитане на Плана за деяние в границите на Съвета по европейските въпроси и на всеки три месеца пред Министерския съвет.
На днешното държавно съвещание беше признат и отчета за осъществяването на Плана за деяние за 2018 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз, към 31 декември 2018 година.
Планът съдържа общо 189 ограничения, като от тях са изпълнени 145. Неизпълнените ограничения са 44, от които 42 се трансферират в Плана за деяние за 2019 година Мерките, които не са изпълнени в период са 37 и те са заложени за осъществяване до 31 януари 2019 година, а останалите пет са със заложени периоди през 2019 година в Плана за 2018 година Две ограничения са с отпаднала нужда от осъществяване. Процентът несъблюдение за 2018 година е 20,6%.
От неизпълнените ограничения общо 12 са свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз. За да се усъвършенства степента на транспониране на европейското законодателство и за осъществяване на уговорките на страната ни в период, ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг на заложените междинни периоди за осъществяване на ограниченията в Плана за деяние за 2019 година в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз.

Министерският съвет предлага смяна в името на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив

Министерският съвет предлага наименованието на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, да се промени на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ - Пловдив.
Преименуването е в символ на самопризнание към делото на проф. Диамандиев и неговия принос за висшето учебно заведение, и е по предложение на Академичния съвет, като то не визира статута и структурата на Академията.
Дейността на проф. Асен Диамандиев (1915 - 2009 г.) е обвързвана с културния живот на страната ни, той посвещава цялата си креативна кариера на музикалното и личностното образование на генерации млади гении. Като употребява личния си престиж, през 1964 година реализира замисъла си в Пловдив да се открие конструкция на висше музикално учебно заведение със собствен образ, първото в страната извънстолично звено за образование по музика. Академията в Пловдив стартира съществуването си като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните учебни заведения към тогавашната Българска държавна консерватория в София от октомври 1964 година През 1972 година филиалът на Българската държавна консерватория се преобразува в независим Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил национално пеене и проучване на национални принадлежности. По-късно през 1995 година става Академия за музикално и танцово изкуство, която през 2004 година се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.
Преименуването на висшето учебно заведение не изисква спомагателни финансови средства и няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет.

Правителството се разпореди с парцели

От обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на парцели с предоставени права за ръководство на Министерство на защитата. Това дава опция с тях да се правят разпоредителни дейности - продажба посредством търг, според Закона за държавна благосъстоятелност. Поземлените парцели със заменен статут се намират в област София, община Столична и в област Пловдив, община Стамболийски.
На Националния Военноисторически музей се дава безплатно за ръководство парцел - обществена държавна благосъстоятелност, който се намира в област София, община Столична, регион „ Оборище “. Поземленият парцел е нужен за обезпечаване на достъп за влизане и излизане на автомобилна и едрогабаритна техника в региона на музея.
Държавен парцел с повърхност 17 924 кв. м, дружно с издигнатите върху него седем здания, намиращият се на ул. „ Никола Мушанов “ № 147 в София придобива статут на парцел - частна държавна благосъстоятелност и безплатно се трансферира в благосъстоятелност на Столична община за просветителни действия.

Маркетинг шеф в интернационална верига за бързо хранене ще бъде почетен консул на България в гр. Турку, Финландия

Правителството назначава Иева Салмела за почетен консул на България в град Турку, Финландия, с консулски окръг, обхващащ прилежащите райони Варсинаис-Суоми и Сатакунта.
Иева Салмела е шеф по развиване на интернационалния бизнес и маркетинг в фамилната компания „ Хесбургер “, която развива активност в ресторантьорския отрасъл, а от 2017 година участва и на българския пазар. Новият почетен консул на България има богат професионален опит в региона на маркетинговия мениджмънт, бизнес планирането и обществените медии.
Салмела има хрумвания за осъществяване на разнообразни планове в страната ни и ще работи за подобряването на икономическите и бизнес връзки сред България и Финландия.

България ще има почетен консул в Сплит

Министерският съвет одобри решение за установяване на почетен консул на Република България със седалище в хърватския град Сплит.
Здравко Плазонич е ветеринарен доктор в гр. Солин и шеф на компания за месни артикули в града. Той е финансирал изработването и слагането на паметната плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II, в гр. Дубровник, както и слагането на паметната плоча на доктор Фран Гундрум - Ориовчанин в гр. Крижевци.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на ЕКОФИН

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 22 януари в Брюксел, Белгия. Ще бъдат обменени отзиви по предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за основаване на програмата InvestEU, по прегледа на Европейската система за финансов контрол и по последващите дейности от съвещанието на Европейския Съвет през декември 2018 година. В рамките на дневния ред ще бъде показана работната стратегия на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Очаква се Съветът да утвърди планове на изводи на Съвета ЕКОФИН по отношение на Годишния преглед на растежа и Доклада по механизма за ранно предизвестие за 2019 година, както и да утвърди рекомендацията по отношение на икономическата политика на еврозоната.
На днешното държавно съвещание бяха утвърдени и резултатите от извършеното на 19 декември в Брюксел съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “ в част „ Енергетика “. По време на полемиките министрите обмениха отзиви по енергийните аспекти от известието на Европейска комисия „ Чиста планета за всички: европейска стратегическа дълготрайна визия за просперираща, съвременна, конкурентоспособна и неутрална във връзка с климата стопанска система “. От австрийското председателство бе показана информация, обвързвана с настоящото положение на преговорния развой по законодателните оферти, включени в пакета „ Чиста сила за всички европейци “. Министрите бяха осведомени и с отчет по отношение на полемиките по предлагането за Механизъм за свързване на Европа.

Правителството одобри План за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020 в интервала 2019 - 2020 година

Правителството одобри План за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020 в интервала 2019 - 2020 година. Основната цел на документа е да способства за постигането на трите стратегически цели на Програмата - повишение на виталния стандарт посредством конкурентоспособно обучение и образование, основаване на условия за качествена претовареност и обществено включване и гарантиране на налично и качествено здравеопазване; създаване на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развиване на стопанската система и качествена и здравословна околна среда за населението; повишение на конкурентоспособността на стопанската система посредством обезпечаване на удобна бизнес среда, поощряване на вложенията, използване на новаторски решения и повишение на ресурсната успеваемост.
За постигането на тези цели през интервала 2019-2020 година се планува да бъдат изпълнявани ограничения, разпределени в осем предпочитани области. За всяка стратегическа цел и приоритет е дефиниран набор от индикатори, стойностите на които се актуализират годишно и демонстрират постигнатия прогрес. Предварителната оценка на влияние от осъществяването на плануваните ограничения демонстрира, че ще бъдат осъществени обилни дълготрайни резултати. Към 2020 година Брутният вътрешен продукт би повишен с 6,4%, в случай че проектът за деяние бъде осъществен с посочените като към този момент обезпечени средства, и с 9,7%, в случай че ограниченията бъдат изцяло осъществени с посочените като нужни за тяхното осъществяване средства. Положителни резултати ще се следят във връзка с положението на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове. Симулациите демонстрират и значителен дълготраен резултат във връзка с конкурентоспособността на стопанската система. През 2020 година износът на страната би повишен надлежно с 2 и 2,5%.
проекта за деяние са посочени референтните и настоящите стойности на индикаторите, като по този метод се регистрира напредъкът за осъществяването на обособените стратегически цели и предпочитани области. Представена е и оценка на макроикономическото влияние на плануваните ограничения, като е употребен моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria's Investment in Long-term Advance). Оценявани са дълготрайни резултати, дефинирани като промени в равнищата на съществени макроикономически индикатори, генерирани вследствие на направените в интервала 2019- 2020 година интервенции и тези резултати се следят трайно след прекратяване на импулса (края на осъществяването на мерките).

Въвеждат се условията на Четвърти железопътен пакет в българското законодателство

Кабинетът ще предложи на Народното събрание промени в Закона за железопътния превоз. С препоръчаните промени се цели въвеждане на използваното законодателство на Европейския съюз, признато с Четвъртия железопътен пакет през 2016 година Той включва пет нормативни акта, условно разграничени на така наречен „ Технически дирек “ и „ Пазарен (политически) дирек “. Чрез измененията ще бъде доизградено и усъвършенствано действието на единното европейско железопътно пространство.
Чрез транспонирането на условията на директивите от така наречен „ Технически дирек “ се разпределят функционалностите и се уреждат взаимоотношенията сред Агенцията за железопътен превоз на Европейския съюз (АЖТЕС) и Националния орган за сигурност – ИА „ Железопътна администрация “ (ИАЖА).
Втората група промени са свързани с въвеждането на условията от така наречен „ Пазарен дирек “. С тях ще се уточняват наредбите по отношение на гарантиране на независимостта на шефа на инфраструктура, както и одобряването на цялостното отваряне на пазара за железопътни услуги. Освен това се уголемяват пълномощията на Регулаторния орган ИАЖА да упражнява надзор по своя самодейност или в резултат на тъжба от заявители. За цялостното използване на условията на директивите се планува промени и допълнения на подзаконови нормативни актове.

Одобрено е провеждането на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и Стратегически обзор на защитата

Правителството одобри Решение за осъществяване на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и на Стратегически обзор на защитата.
Изготвянето на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и на Стратегически обзор на защитата е освен нормативна условие съгласно Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност и на Закона за защитата, а и нужда, избрана от измененията в средата за сигурност, от участието на страната ни в НАТО и Европейски Съюз и като цяло от новите измерения и параметри на политиката за национална сигурност.
Последният стратегически обзор на защитата е сбъднат през 2003 година През 2012 година бе показана Бяла книга за защитата. На 30 септември 2015 година Министерският съвет утвърди „ Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020 “. Приети са редица други документи за повишение на равнището на отбрана на националната сигурност и националните ползи като цяло и в частност - на отбранителните качества на страната ни.

Провеждането на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и на Стратегически обзор на защитата като единна активност ще даде опция да се показа цялостното положение на националната сигурност, да бъдат обрисувани вероятностите за нейното развиване и избрани дилемите за държавните органи.

Консулствата ни минават на гъвкаво работно време съгласно потребностите на сънародниците ни в съответната страна

Правителството одобри решение, с което дава опция за еластичност на приемното време на консулските служби в чужбина съгласно потребностите на българските общности и спецификите в съответната страна. Промяната е и предвид на повишения брой пребиваващи в чужбина наши сънародници.
При нужда министърът на външните работи ще разпорежда удължение или понижаване на приемното време на задграничните ни представителства. Това ще се прави с оглед особеностите във всяка страна. Такива да вземем за пример са съществуването на визов режим, сезонната натовареност, броят български жители в съответната страна и съществуването на историческа българска диаспора там.
Промяната се прави с изменение и допълнение на Наредбата за административно обслужване и е част от поредните старания на държавното управление за облекчение на контакта сред администрацията и жителите.

5 лв. такса за легализация с „ апостил “ ще събират регионалните администрации

Таксата, която ще се събира от регионалните администрации за легализация с „ апостил “, ще бъде в размер на 5 лв.. Това се планува с признатите от държавното управление промени на нормативни актове на Министерския съвет като спомагателна мярка за понижаване на административната тежест за жителите.
С изменението на Закона за одобрение на Конвенцията за унищожаване на условието за заверка на задгранични обществени актове (Закон за изменение и допълнение, Дъждовни води, бр. 45 от 2018 г.) бяха основани предпоставки за промяна при осъществяването на заверки с „ апостил “ на документи, издавани от общинските администрации, в границите на държавния приоритет за понижаване на административната тежест и усъвършенстване на административните услуги.

Правителството утвърди ограничения за ограничение на пътнотранспортния травматизъм до 2020 година

Правителството одобри интегриран метод „ Безопасна система “ с визия нула починали и тежко ранени за национална политика за реализиране на висока степен на сигурност по пътищата на Република България.
2019-а година се афишира за година на дейна работа по запазване живота и здравето на участниците в придвижването под мотото „ Пази фамилията си на пътя “. Фокус се слага върху ролята на фамилната среда като фактор за рисково държание на пътя.
Одобрени са и ограничения за ограничение на пътнотранспортния травматизъм до 2020 година Те са в осъществяване на т. 3 от Протокол № 36 на Министерския съвет от 12 септември 2018 година и съставляват възлагане на виновните институции да осъществят координирани дейности в указаните им периоди за реализиране на задачите, заложени в Националната тактика за възстановяване на сигурността на придвижването по пътищата на Република България за интервала 2011-2020 година

Правителството дефинира ново заплащане на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите

Министерският съвет реши да бъде увеличена главната месечна заплата на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 000 лв.. При образуване на главната месечна заплата е регистриран водещият принос на изпълнителния шеф за сполучливото осъществяване на главните стратегически и оперативни цели на Национална агенция за приходите за 2018 година, свързани със събираемостта на приходите, доброволното осъществяване на отговорностите и предоставяните електронни услуги.
Увеличението е обвързвано и с повишението на разноските за личен състав в бюджетните организации, считано от 01.01.2019 година.

Одобрени са промени в Устройствения устав на Министерството на младежта и спорта

Правителството утвърди промени в Устройствения устав на Министерството на младежта и спорта.
Измененията са свързани с новия Закон за физическото образование и спорта, в действие от 18.01.2019 година и с Наредбата за структурата и минималната бройка на инспекторатите, реда и метода на реализиране на активността им и взаимоотношението със профилираните контролни органи, в действие от 01.01.2019 година
Предлага се смяна в структурата, числеността и наименованията на структурни звена на министерството за успеваемост и резултатност в осъществяване на дейностите в администрацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР