Над 1500 златни и сребърни предмети са изкопани за три

...
Над 1500 златни и сребърни предмети са изкопани за три
Коментари Харесай

Три буса със злато и сребро натовари БОП в Симеоновгрд

Над 1500 златни и сребърни предмети са изкопани за три дни в двора на къща на Петър Влаев от Симеоновград. Той е един от арестуваните с тракийското златно богатство при започване на месеца. Както към този момент писахме, измежду задържаните е и сътрудникът на ДАНС в Хасково Недко Добчев.
Претърсването бе извършено взаимно от сътрудници на ГДБОП и ДАНС, служители на реда, следовател и жандармерия, в наличието на археолози от Националния археологически институт и музей (НАИМ) на Българска академия на науките. Копането под надзора на службите бе осъществено от служащи по програмата за краткотрайна претовареност. В са открити многочислени тайници на дълбочина от 60 до 80 см. В тях имало съдове със златните и сребърните предмети. " Натовариха ги в три буса и под ескорт отпътуваха за София ", описаха наблюдателни симеоновградчани.
Златото и среброто било доста добре консервирано и укрито, с цел да бъде затруднено търсенето с детектори. " Според първичния разбор и оценка на археолозите, предметите съставляват културно-исторически полезности. Предстоят експертизи, по които сега в НАИМ работят над 40 експерти. Вероятно е интервенцията да се окаже най-голямата от този жанр ", заяви в столицата заместник-главният прокурор Иван Гешев./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР