Над 1500 симитличани изпълниха спортната зала в града където се

...
Над 1500 симитличани изпълниха спортната зала в града където се
Коментари Харесай

Симитли подкрепи източния вариант за “Струма“ на общественото обсъждане

Над 1500 симитличани извършиха спортната зала в града където се организира публичното разискване за другите разновидности за бъдещето създаване на лот 3,2 част от Автомагистрала Струма –Кресненското дефиле. Над 12 специалиста показаха другите разновидности, които през последните четири години са правени за дефилето-тунелен, с дребни тунели, с виадукти и други. Всички специалисти се изрекоха в интерес на източния вид Г-10,50, който съгласно тях е най-оптимален, щадящ природата и финансово преференциален. Този план планува изнасянето на едната лента високо над дефилето за придвижване в посока Кулата-София, а другото трасе ще минава по в този момент съществуващия път през дефилето.

Експертите обясниха, че за пътя горе е планувано построяването и на трета лента за постепенно движещи се коли. Ще има 5 броя тунели, три от които с дължина малко над километър и 17 броя виадукти, 20 броя мостове, надлези. Пътт ще разреши развиването на скорост над 100 км.в час.Предвидено е и построяването на обходна права от 5,5 км. над Кресна. Експертите биолози са създали рекомендации да се изградят защитни мрежи от 2,5 метра височина поради вълците, тъй като в този регион имало доста. Няма да има светещи билбордове, с цел да се пазят прилепите и още редица други ограничения ще има взети, с цел да се опази видовото многообразие.

Пред залата рано сутринта, с цел да взе участие в медийно предаване, дойде зеленият Андрей Ковачев, който просто съобщи, че този вид за него бил вид палач. Това възмути симитличани, които обявиха,че не желаят всякакви зелени рекетьори и изнудвачи да им се бъркат в общината, делата и живота им. Ковачев си отпътува и не посмя да влезе на публичното разискване.

В поддръжка на източния вид се изрекоха Филип Цанов, ръководител на Сдружение „Природата за хората“. Той благодари на симитличани, че не се подават на провокации и си бранят ползите от зелените терористи. Шефът на „Екогласност“ Емил Георгиев пък изясни, че с изключение на зелени рекетьори в страната има и естествени екоорганизации, които пазят и природата и хората.

В залата ужас провокира изявлението на проектант Димитър Димитров от София. Той безусловно назова отчета на специалистите безумен, обиди и АПИ, като ги назова незаконен вложител. В отговор скочи сътрудника му арх. Петър Диков, който изясни, че Димитров бил преди време и против Автомагистрала „Люлин“, чертаел апокалиптични картини, а нищо сходно не се случи.

Шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов даде обещание да съди арх. Димитров за засегнатост и клюка.

В този миг симитличанин излезе и сподели: Моля софиянци да си вземат решение вътрешните разногласия и интриги между тях в София, нас хората тук да не ни занимават и забъркват. За нас автомагистралата през дефилето е идея, ние желаеме тя да се случи, тъй като това ще докара до нови работни места, до по-малко жертви от произшествия, сподели мъдрия симитличанин и охлади пристрастеностите.

Шефът на АПИ инж. Атанасов съобщи, че в случай че не се направи трасето, то България ще би трябвало да връща пари, а дефилето ще продължава да бъде гробницата на района. “Трябва да вървим напред, съвършен вид няма, само че по тази причина сме тук, да разясняваме и почистим някои механически детайлности.

Атанасов даде обещание на Симитли построяването на нов мост, който да свързва общината с пътя, тъй като сегашният е от немско време и е рисков. Бяха обещани на хората и да се създадат всички вероятни връзки, с цел да няма отделяне на махали и браншове поради пътя.

Симитличани останаха удовлетворени от чутото за източния вид и споделиха, че ще го поддържат.
 img_3694  img_3698  img_3700  img_3701  img_3717  img_3721  img_3753  img_3762  img_3767  img_3777

Зеленият Андрей Ковачев с викове и операции завладя публичното разискване в Кресна, думата на елементарните хора не се чу

Зеленият скандалджия Андрей Ковачев дружно с още пет-шест екоактивисти спретнаха провокация за да провалят публичното разискване в Кресна.

Първо десетина младежи, представящи се за някаква Зелена коалиция, три дни са обикаляли селата на Кресненска община и са настройвали жителите против източния вид на пътя, който планува изнасяне на едното платно горе по билото на дефилето. Хората са карани да се подписват в описи и по този начин еколозите събрали 900 подписа.

Минути преди да започва разискването, те бяха разположили маса с пропагандни материали. А откакто бяха показани разновидностите от специалистите, Андрей Ковачев сграбчи микрофона и стартира да сипе ругатни и обиди против АПИ и специалистите.

„ Пълна нелепост е този вид, това няма да реши никакви проблеми на живущите в Кресна, в противен случай те ще обикалят и няма да имат достъп до нивите си, лозята си, с тези скоростни коли, този нов път ще стане път-убиец, ще има още повече произшествия от сега“, като гадателка се изрече Ковачев. Според него това не било Оценка на въздействието върху околната среда и отчет, а някаква операция. А публичното разискване бе наречено нелегално. След него микрофона стартира да се трансферира от ръка на ръка в зелени деятели, които сипеха обиди. Нещо повече, даже влязоха в режим на вербален конфликт с специалистите.

„ Всичко тук би трябвало да се чуе, тъй като на следващия ден мненията ще влязат в отчет, който ще се чете от Европейската комисия и те ще имат решаващата дума“, изплю камъчето Ковачев.

Сценарият му за провокация ненапълно съумя, тъй като елементарните хора от Кресна не съумяха да се изкажат и да споделят мнението си. А те имаха терзания по отношение на местата на включване в обходния път. Някои показаха мнение, че ще им бъде надалеч и ще би трябвало да пътуват по 3 км, с цел да се включат в придвижването. Други пък споделиха, че желаят да се резервира остарелия път до Благоевград.

Кресненчани, които съумяха да вземат микрофона, бяха много разнообразни в мненията си. Едни желаят да има автомагистрала напълно изнесена над Кресна, други пък държаха на разновидността с огромния тунел.

Сред крясъците и спиранията на зелените, въпреки всичко се разбра, че проектантите и специалистите са се съобразили с всички искания и да има достъп до Кресненкото ханче и търговците ще си получат своите две огромни търговски зони от по 30 дка повърхност, инфраструктура, тръбопровод, пречиствателна станция. Ще има общо три места за включване в обходния път, увери шефа на АПИ инж. Атанасов.

Въпреки апелите за естествен достъп до микрофона за изявления, това не се случи. Зелените не дадоха думата на хората, а повече от половината в залата не бяха и поданици на общината.

Една стара дама се опита да се скара на зелените шишковци, както им споделяха в залата. „ Ходете да си спорите на открито, не ни набърквайте във вашите афери“, сподели тя, само че никой не я чу.

Филип Цанов прикани хората да не имат вяра на отровните думи на Андрей Ковачев и компания. „ Тези хора взимат милиони, с цел да ви лъжат и манипулират, питайте ги къде бяха, когато пламтя пожара, вместо да гасят, ходеха да дават изявленията. Ако автомагистралата не мине покрай вас, то Кресна ще загине, бизнесът ще замре, сподели Цанов.

В последна сметка на публичното разискване не се получи естествен разговор. А локалните бяха недоволни и обявиха: От някакви софиянци не успяхме нищо да чуем и научим. Каквото и решение да се вземе, значимо е да е за по-добро.
 img_3808  img_3806  img_3804  img_3792  img_3800  img_3809  img_3833  img_3784

Кметът на Кресна Николай Георгиев: Ще подкрепим източния вид, в случай че имаме писмени гаранции за развиване на общината

Ще подкрепим източния вид при вдишване на задължения от страната за развиването на Кресна. Искаме документално да ни се обещае, че за Кресна ще има формиран повсеместен проект за развиването – да имаме нова черква, за бизнеса желаеме специфични нисколихвени заеми. Искаме гаранция, че ще има търговски зони край пътя за търговията. Искаме гаранции за развиване на инфраструктурата, тръбопровод, пречиствателна станция. Искаме да имам по-добра връзка сред страна и община. Трябва и финансовият министър да ни подсигурява, че нашите претенции ще бъдат изпълнени. Тогава сме подготвени община Кресна да поддържа източния вид с изнесеното трасе. Трябва да има взаимни отстъпки, с цел да се върви напред.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов:

Доизграждането на автомагистрала „ Струма “ е извънредно значимо, с цел да запазим човешките животи и да има развиване региона

Сега Кресненско дефиле се е трансформирало в „ гробница “ поради множеството тежки пътни произшествия. И освен дефилето, само че и самия град Кресна, където единствено от началото на тази година имаме 2-3 смъртни случая. Аз не виждам нищо по-добро от това да се направи автомагистралата, в който и да е вид, само че очевидно разновидността е явен – пари има единствено за единия от тях, който е съвършен за Община Симитли, защото не би трябвало да забравяме, че над 80% от Кресненското дефиле е на територията на нашата община. Предвижда се в Община Симитли да има 4 пътни възела, което ще даде опция за лесното и бързо предвижване на локалното население. Ние напълно поддържаме разновидността, в който в посока Гърция ще се минава през Кресненското дефиле, а в противоположната посока трасето ще бъде изнесено високо в планината, сподели Апостолов и добави,че повече не би трябвало да се отсрочва това строителство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР