Над 1500 българи се събраха да отбележат Великден в Истанбул

...
Над 1500 българи се събраха да отбележат Великден в Истанбул
Коментари Харесай

Стотици българи посрещнаха емоционално Великден в Истанбул

Над 1500 българи се събраха да отбележат Великден в Истанбул – в Желязната черква „ Свети Стефан” и в българската Екзархия.

Турските управляващи подсигуриха засилена защита на вярващите.

Най-впечатлени от тържествения обред бяха младежите, пътували над 8 часа от всички краища на България, с цел да вземат участие в литургията.
Великден е - най-светлият ден за християните Христос Воскресе!
Великденската литургия стартира от църквата „ Свети Георги”, която е катедрална за Вселенската патриаршия. Тук идва Благодатният огън и по-късно потегля към всички 124 църкви.

В „ Свети Георги” се изсипват десетки рейсове с гръцки и македонски туристи. Българската черква „ Свети Стефан” е единствено на 200 метра от нея и е обсадена от най-малко 20 български рейсове. Посещават я и руснаци.
Снимка: bTV
Някои от българите са пътували над 8 часа, с цел да вземат участие във великденската литургия.

Литургията отслужи викарият на Старозагорската епархия. В молитвата той загатна преди всичко архиепископа на Константинопол и космополитен патриарх Вартоломей, по-късно патриарх Неофит и след него – старозагорския митрополит.
Снимка: bTV
Църквата не можа да побере всички искащи да влязат вътре.

По традиция миряните целунаха кръста и получиха благословия. Многобройно и прочувствено празненство имаше редом и в българската Екзархия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР