Над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в

...
Над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в
Коментари Харесай

Продажбите на бира през заведенията драстично намаляха

Над 150 разнообразни марки и стилове питие се създават в България, като в страната оперират три огромни компании и 28 дребни и междинни предприятия. Общо 96% от употребяваната у нас бира е на членовете на Съюза на пивоварите (СПБ). В тази статистика влизат и осем лицензионни марки, които включват международни марки бира на мултинационални компании, оповестиха от браншовата организация в навечерието на професионалния си празник – Илинден.

Пазарните данни на Съюза демонстрират, че продажбите на бира за предходната година са 5.4 млн. хектолитра, като портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира. При опаковките обновяването включва 40 кенове и бутилки с нови визии и с по-леко тегло за понижаване на екологичния отпечатък на пивоварния отрасъл.

Според доклада на Агенция "Митници " постъпленията от данък за бира за предходната година са 78.8 млн. лева- с 2.7% под сумата от 2018-а, което кореспондира и на лекия спад в размера на осъщественото питие. Сериозни остават финансовите вложенията в сектора. Те са на обща стойност 42 млн. лв. за реновиране на индустриалната база и въвеждането на зелени безотпадни технологии за запазване на околната среда. За интервала 2015-2019 година общо вложенията на членовете на СПБ в дълготрайни материални активи надвишават 212 млн. лв..

Над 10 млн. литра е употребяваната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през предходната година, като наклонността е всяка година този размер да пораства. В страните от Европейски Съюз като осреднената стойност сегментът на безалкохолните бири е 3 на 100. От всички алкохолни промишлености пивопроизводството е единственото, което разрешава продуктът да бъде с 0% алкохол. Това дава необятни благоприятни условия да бъдат задоволени условията на от ден на ден консуматори.

За страдание заради рецесията с Ковид-19, тази година позитивните трендове в пивоварната промишленост са прекомерно разнообразни. Очаквано, наливното питие, т.е кеговете, са със мощен спад и за шестмесечието на тази година са едвам 2% от бирения пазар. Поради понижената покупателна дарба на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, мощно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също понижава, а на пластмасовите - се усилва. Запазва се обаче наклонността за увеличение на продажбите в кенове.

Пандемичната 2020 година сложи бизнеса и хората пред редица провокации, по тази причина няма да е изненада, че за първото шестмесечие на тази година продажбите на бира през заведенията фрапантно понижиха - с към 60 %, до момента в който размерите, осъществени през магазинната мрежа са съвсем на равнищата от предходната година. Въпреки спешната конюнктура и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени служащи и чиновници. "Точно преди три седмици със заповед на министъра на труда и обществената политика Браншовият групов трудов контракт за пивоварния бранш беше разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път. По този метод в сектора не се позволява обществен дъмпинг и за безусловно всички работещи се подсигуряват правилни трудови практики, безвредни условия на труд и почтено възнаграждение ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза.

В пивоварната промишленост работят 2100 души. Поради комплицираната технологичност на процесите и въвежданите годишно нововъведения, в бирените компании от всички заети лица, 510 са мениджъри и експерти с висше обучение. Други 780 индивида са приложни експерти с бакалавърска степен и техници с най-висока професионална подготовка. В групите на помощния административен личен състав, машинните оператори и квалифицираните служащи са заетите 780 индивида. Едва 30 души са с специалности, неизискващи специфична подготовка.

Бизнес резултатите не са единственият индикатор за развиването на пивоварния отрасъл. Като при всички бързооборотни артикули, отношението на потребителя към продуктовата категория е основно за триумфа на промишлеността. Според омнибусно национално представително изследване от юни тази година, през лятото бирата е най-често употребяваната напитка след водата.*

Всеки втори българин (55% от запитаните) твърди, че пие бира най-малко един път седмично. За 36% от сънародниците ни пивото е уместно за тях пиво, като при дейните потребители това мнение показват 60 %. Всеки пети българин смята, че бирата е актуален и съвременен артикул, а при хората, пиещи кехлибарената напитка най-малко веднъж седмично, това е визията на всеки трети запитан.

Най-големите биролюбители са на възраст 30-39 година и 40-49 година, а най-често бира се употребява в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти. В съпоставяне с проучванията от предходните години, трендовете и настройките на потребителите към категорията освен не са се трансформирали, само че в някои аспекти са даже по-положителни макар рецесията с Ковид-19 и общата застоялост на бирения пазар.

*Данните за настройките на консуматорите са от периодически проучвания на маркетинговата организацията IPSOS България и от International Reputation Institute.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР