Над 150 млн.лв. са достигнали до българските фирми и граждани

...
Над 150 млн.лв. са достигнали до българските фирми и граждани
Коментари Харесай

Вижте колко средства са достигнали до българските фирми и граждани по антикризисните мерки на Министерството на икономиката

Над 150 млн.лв. са достигнали до българските компании и жители по антикризисните стопански ограничения, изпълнявани от Министерството на стопанската система /МИ/, оповестиха от ведомството на интернет страницата си.

За превъзмогване на отрицателния резултат от въвеждането на изключителното състояние в страната и последвалите стопански последствия от рецесията МИ инициира пакет от ограничения и дейности за подкрепяне на българския бизнес. За интервала от 13 август до 26 август в системата на МИ са били подхванати редица дейности. По Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " за ускорение на обработката на плановите оферти по процедурата за "Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " съставът на оценителната комисия към този момент е повишен от 71 на 184 души. Това е разрешило да се основават и правят оценка по четири оценителни сесии на седмица, което прави по 4 000 планови оферти, показват от ведомството. Очакванията са до края на август, най-късно началото на септември, всички над 27 хиляди подадени планови оферти да бъдат в развой на оценка.

Към 26 август 2020 година утвърдени за финансиране са 9 411 броя планови оферти, по които цената на предоставената безплатна финансова помощ е в размер на съвсем 81 млн. лева; общо изплатените досега по процедурата средства са в размер на 64 794 791,44 лева Напредъкът от 24 юли 2020 година досега се показва в в допълнение подписани нови над 6000 броя административни контракта с утвърдените за финансиране претенденти от четвърта до десета оценителни сесии, на които е изплатена безплатна помощ в размер на близо 40 млн. лв.. Осигурени са нужните средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на изискванията подадени планови оферти да бъдат финансирани.

До 24 август 2020 година, в 16.30 часа /крайният период за подаване/, общият брой на подадените планови оферти по процедурата за "Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " е 1932 броя, на стойност 263 688 340.21 лева Разгледано е и тече втори стадий на координиране и утвърждение от Комитета за наблюдаване на процедура Подкрепа за МСП от туристическия бранш за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на туризма (МТ) с бюджет от 10 млн. лв., към МТ като пряк бенефициент. За средствата ще могат да аплайват български туроператори, наранени от рецесията с ковид. Предстои създаване на процедурата. Ще бъдат прецизно спазвани и съкратени периодите по пилотния план за помощта за туроператори и турагенти по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност ". Министерството на стопанската система приготви оптимално бързо документите и изискванията на директната процедура и ги внесе в Комитета по наблюдаване на програмата. С общите старания на двете администрации този период ще бъде понижен посредством кратко координиране.

Разгледано е и тече втори стадий на координиране и одобрение от Комитета за наблюдаване и на процедура в Подкрепа за дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19, посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) с общ бюджет - 30 млн. лева Основната цел на процедурата е обезпечаването на действен капитал за българските микро, дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, за справяне с последствията от пандемията COVID-19.

В рамките на Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " се чака да бъдат предоставени спомагателни средства от Инициативата на Европейска комисия - REACT-EU в размер на 391 млн. лв., като безплатни финансови средства. Те ще бъдат употребявани за реализирането на ограничения за обезпечаване на финансова помощ на микро, дребни и междинни предприятия (МСП) за осъществяване на вложения, директно ориентирани към превъзмогване на следствията от COVID-19 и капиталова поддръжка за подготовка на прехода към цифрова и зелена стопанска система.

В допълнение с наличните сега средства в размер на 200 млн. лв. по ОПИК се планува да се осъществят незабавни ограничения за обезпечаване на ликвидност за дребни предприятия и поддръжка на МСП, включително капиталова за метаморфоза и адаптиране на работните места, както и за закупуване на защитни средства и/или промени в бизнес процесите и моделите, в подтекста на COVID-19. Средствата ще бъдат предоставяни по опростени правила с оптимално ясни, транспарантни и справедливи критерии посредством съкратени процедури за погашение на по този начин нужните за предприятията средства в актуалната обстановка.

По линия на Българската банка за развиване по програмата за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от Ковид-19 са подписани финансови съглашения с 12 банки в общ размер на 165 360 хиляди лева.; към 27 август 2020 година ББР е удостоверила 16 403 броя заеми в общ размер на 68 627 633 лева По програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от Ковид-19, са утвърдени за присъединяване в Програмата 11 банки с общ размер на портфейлните гаранции 818 600 хиляди лева (80 на 100 от общия размер на кредитните портфейли 1 023 250 хиляди лева.); към 27 август 2020 година са подписани финансови съглашения към този момент с 8 банки с общ размер на портфейлните гаранции 649 млн. лева Потвърдените заеми са 132 бр. с общ размер на 20 424 461 лева

Предприетите ограничения са ориентирани към поощряване на икономическата интензивност и вложенията на предприятията в изискванията на рецесия и превъзмогване на усложненията, подбудени от пандемията. Създадени са и спомагателни благоприятни условия за поддръжка на вложители, изпълняващи значими за стопанската система планове, сертифицирани по реда на Закона за поощряване на вложенията, за подкрепяне на националните експортьори и бизнеса, за развиване на индустриалните зони.

На преднамерено основания електронен адрес за сигнали за нередности и съвещания [email protected] и регистрирани сигнали, получени посредством тел. 02/940 74 21, към 27 август са получени 27 електронни писма и един регистриран сигнал от 26 август, подаден по телефона. Част от сигналите са за отхвърлени планови оферти по процедура "Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " с искане за преразглеждане. Сигналите са в развой на инспекция. Подготвя се отчет до министъра с резултатите от инспекцията, осведомят от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР