Над 150 жители на Клисура излязоха на протест срещу новите

...
Над 150 жители на Клисура излязоха на протест срещу новите
Коментари Харесай

Над 150 души протестираха срещу високите цени на водата в Клисура

Над 150 поданици на Клисура излязоха на митинг против новите по-високи цени на водата.

Те се оповестиха срещу повишената стойност на питейната вода и бяха безапелационни, че е непостижима за тях, поради което се заканиха да не заплащат новите сметки. Повечето протестиращи бяха възрастни хора, които взимат пенсии сред 150 и 200 лева на месец, а водата е поскъпнала с 64% от началото на юли.

Те носеха плакати „ Водата на Клисуар е нашият Божи подарък ", „ Ще имаме новата цена на водата, а на трапезата един самун по-малко ".

„ В Клисура живеем няколкостотин души, най-вече пенсионери с минимална пенсия. Всяка стотинка ни е скъпа. Сега сметките ни за вода ще станат двойни ", обявиха пенсионери на митинга.

Досега жителите на подбалканското градче плащаха по 92 стотинки на кубически метър питейна вода, от 1 юли сметките им ще се усилят фрапантно. Новата цена е с 64% по-високата и е 1.43 лева на кубик.

Протестиращите недоумяват какво е наложило нарастването, защото водата им идва от планината по гравитационен път, а поправки не са правени от години.

От локалното ВиК обясниха, че КЕВР е наложил нов бизнес проект, който уеднаквява цените на водата, което идва по помпен и по гравитационен път.

„ Цената на всяка стока се образува въз основата на разноските, направени за нея ", съобщи кметът на градчето Генка Тодорова, която поддържа митинга. В Клисура не са правени никакви разноски за питйната вода.

„ Единственият масраф на водното сдружението е за хлориране, добави тя ", представена от „ Марица ".

„ Водопреносната мрежа на града е строена при започване на 20-те години на предишния век с доброволния труд на локалните поданици. Тръбите са купувани със средства, събрани от дарения от тукашните хора. Водата се събира от планински потоци във водоем, от който по гравитачен път слиза от планината до града в остарели азбестови тръби, които са канцерогении.

Месеци наред градските чешми в Клисура са запечатани и по тях не тече вода, въпреки че водоемът прелива и непотребната вода отива в дерето. Молим се на ВиК да пусне тези чешми, защото те не носят разноски. Но ни дадоха отговор, че би трябвало да им се сложат водомери и да плащаме за тая вода, добави кметицата Генка Тодорова.

„ И аз, и жителите на града не сме съгласни, защото за това не се вършат разноски ", безапелационна е тя.

Водата на Клисура е подарък от Бога, не от страната или някое сдружение, упорстват клисурци. Те са подготвени да спрат да си заплащат сметките за вода и в най-скоро време да блокират подбалканския път София-Бургас, в случай че не бъде анулирана заповедта за повишение на цената на водата и не бъдат пуснати свободно градските чешми.

Преди няколко дни, когато жителите насрочили датата на протестния протест изпратили покана до ВиК представител на сдружението да изясни претекстовете за новата цена на водата, само че тя не бе почетена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР