Над 15 000 заглавия на Алея на книгата“ в СофияЕсенното

...
Над 15 000 заглавия на Алея на книгата“ в СофияЕсенното
Коментари Харесай

Над 15 000 заглавия на „Алея на книгата“ в София

Над 15 000 заглавия на „ Алея на книгата “ в София
Есенното издание на "Алея на книгата" в София беше намерено на бул. „ Витоша “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На него участва министърът на културата Боил Банов, който сподели, че министерството ще разпредели 1 млн. лв. сред над 440 български библиотеки в страната, с които ще могат да попълнят изчезналите заглавия от фондовете си. На откриването участва и зам.-председателя на Асоциация „ Българска книга “ Мая Атанасова, която е уредник на културното събитие.

„ Това шесто издание е рекордно. В него вземат участие над 60 изложители, разграничени в 23 шатри. По време на алеята ще бъдат показани над 15 000 заглавия. Ще имаме и богата културна стратегия, което значи, че всяка вечер ще има разнообразни събития като музика, министър председатели на книги, срещи с поети, писатели, преводачи, игри и специфични занимания за децата. Сред гостите ни са българските създатели Георги Господинов, Димитър Тонин, Елисавета Логинова, Елица Виденова, Татяна Костова, както и чешкият публицист Мартин Райнер, който завоюва премията „ Книга на годината “ за предходната година в Чехия. Той ще бъде показан в Чешкия център. За посетителите ще има дарове и както постоянно издателите показват най-новите си и най-хубавите заглавия, тъй че до неделя тук ще бъде един същински празник на книгата. Ще има и много събития, които са в книжарниците към алеята “, сподели за БГНЕС Атанасова.

Тя добави още, че на следващия ден, от 18:00 ч. алеята ще бъде хазаин на литературно четене в памет на българския стихотворец Евтим Евтимов и формалното награждаване на лауреатите на Националния конкурс за любовна поезия „ Горчиво вино “ – 2018.

Атанасова сподели също по този начин, че книжното ревю навън е пристигнало в София, откакто е минало през Пловдив и Варна. „ Алея на книгата “ се разгръща по бул. „ Витоша “ от пресечката с бул. „ Патриарх Евтимий “ до ул. „ Узунджовска “, посочи още тя.

На въпрос на БГНЕС по кое време ще бъде отстранено ДДС-то върху книгите у нас, Атанасова сподели, че сега от на никое място няма знак, че е пристигнало времето това да се случи и акцентира, че единствено в България данъкът върху книгите е толкоз огромен. По традиция и на това ревю читателите ще могат да се възползват от отстъпки сред 10% и 30%.

„ За първи път пристигам на алеята. В минали години не сме били в София. Взех си книга за дома и съумях да спестя книгата с 20% “, описа Александрина Лазарова, която е нетърпелива да прегледа какво се предлага в шатрите.

„ Ние идваме на всяко ревю на книгата. Тук има по-голям избор и е навън. Понякога изваждат и остарели заглавия, които не могат да се намерят в книжарниците, което е доста хубаво. Аз диря най-вече задгранични създатели, тъй като не съм попадала на нещо забавно от български публицист “, показа Вяра Стоичкова, която е с дребния Тервел на ревюто.

„ Аз навестявам пазара на книгите постоянно и не виждам разлика от предни издания. Аз диря най-вече български създатели като Георги Господинов, Димо Райков и други и се интересувам на първо място от исторически романи. На модерна тема има много слаби неща “, уверен е Иван Килитанов.

Той е безапелационен и във връзка с това, че ДДС-то би трябвало да бъде отстранено от българските книги, особена при детските издания.

Изобилието от книги продължава до 16 септември и е с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР