Над 144 000 фондации работят на територията на Европа, като

...
Над 144 000 фондации работят на територията на Европа, като
Коментари Харесай

60 млрд. евро годишно са даренията в Европа, къде сме ние

Над 144 000 фондации работят на територията на Европа, като годишните им дарения за 2017 година са за над 60 милиарда евро. Каузите, в които те влагат, са извънредно разнородни – от просвета и запазване на природата, през обществени услуги, обучение и опазване на здравето, човешки права и народна власт до юношески действия и насърчаване на изкуството и културата на Стария континент.

България е на 18-то място от 30 изследвани европейски страни с показател на средата за дарителството от 3,75 при оптимален 5,0 според Глобалния показател на средата за дарителство 2018 година на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University. Индексът се дефинира от опциите за опериране в страната, данъчните облекчения, капацитета за трансгранично съдействие, политическата и социо-културната характерности на средата.

Според показателя в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата се утежнява – част от фондациите приключват активност, други стопират планове, по които са работили, или срещат усложнения с реализирането на даренията, които дават. Някои фондации даже са принудени да изоставен страните, където оперират.

1 октомври е Европейски ден на фондациите и донорите. В България означаваме този ден за трета поредна година.

Стартът на Седмицата на фондациите и донорите (1-7 октомври) у нас е с улична апаратура на столичния площад „ Св. Неделя “. 50 от колчетата за паркиране на площада са „ трансформирани “ в кибритени клечки като знак на главното обръщение на акцията „ Запали нататък “ с убедеността, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и излъчен, оповестиха от Българския дарителски конгрес (БДФ).

Над 30 начинания на разнообразни компании и фондации с дейна дарителска политика са включени в Календара на тазгодишната акция на БДФпо случай Европейския ден на фондациите и донорите. Той съдържа необятен набор начинания и акции - за поддръжка на възрастни хора, деца в неравностойно състояние и студенти, за повишение на доброволческата просвета измежду чиновниците на фирмите, за осъществяване на екологични и просветителни дела и така нататък

През цялата седмица във връзка Европейският ден на фондациите и донорите в обществените мрежи ще бъдат разказвани истории на дарителството с #ZAPALI.

Така страната ни става една от 24-те европейски страни, в които в първата седмица на октомври посредством десетки акции, събития и начинания ще бъде отразен приносът на фондациите и донорите в цяла Европа.

10 изключителни доброволчески образеца бяха отличени в премиите за доброволчество ГЕРОИТЕ

Как часовете за дарителство се трансформират в часове за живота

Кои са най-големите донори за 2017 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР