Над 1400 сгради, стотици декари улици, визуални коридори, детайли на

...
Над 1400 сгради, стотици декари улици, визуални коридори, детайли на
Коментари Харесай

Директорът на НИНКН: Надпреварваме се с времето, за да спасим идентичността на Пловдив

Над 1400 здания, стотици декари улици, образни коридори, елементи на градската среда, паркове и градини са проучени и документирани в Териториална стратегия на Националния институт за недвижимо културно завещание в Пловдив. Резултатите от огромното проучване бяха оповестени в Пловдив пред архитекти, представители на локалните управляващи и неправителствени организации.
Прочетете още
Архитектурното завещание на Пловдив не е фон, а виталната среда, която дава идентичността на града и жителите му. Надпреварваме се с времето, с цел да съхраним недвижимото културно благосъстояние на Пловдив на фона на засилена капиталова интензивност. Не пазим постройките поради самите тях, а поради хората – от предишното, от през днешния ден и от бъдещето. Сегашната картина на града съдържа кода за бъдещото му развиване, споделиха специалистите.

Екипът на НИНКН е разпознал 608 незащитени здания в историческата зона и в контактните ѝ територии. Те са скъпи сами по себе си, само че и като ансамблови структури, създаващи интегритета на историческото градско ядро, което от години се капсулира и не може да се развива пълноценно. Сред тези обекти има и мостри на архитектурата от втората половина на ХХ век – към този момент станали присъща част от градската тъкан. Решенията за техните качества и въвеждането на правила и режими за опазването им ще бъдат взети взаимно с специалистите в Пловдив. Ще извървим пътя дружно малко по малко, съобщи шефът на института арх. Петър Петров.

62 здания са в необикновен риск. От началото на програмата през октомври 2022 година са разрушени 6, този година са съборени още 3. Има заплаха да се форсира унищожаването на евентуални монументи на културата, с цел да бъде изпреварена възможната им отбрана.

Други близо 800 обекта, включени в Териториалната стратегия, са декларирани, само че към момента нямат финален статут. В някои от случаите забавянето на решенията с десетилетия е необяснимо, а в това време постройките изчезват. Изоставането е огромно и, в границите на вероятното, вземаме ограничения, сподели арх. Петров. Институтът работи с орязан от няколко стотин на по-малко от 60 души състав. В момента няма и бюджет за програмата.

Целта е Териториалната стратегия е да създадем настояща цялостна картина на пловдивското недвижимо културно завещание. Това е инструмент, с който жителите и специалистите могат да вземат осведомени решения кои обекти и с какво са скъпи, за какво и по какъв начин могат да бъдат предпазени, по какъв начин да бъдат употребявани, означи ръководителят на програмата, урб. Владимир Петров.

Документирахме в елементи доста детайли от градската среда – настилки, порти и огради, портали, стълбища, чешми, мостри на монументалното изкуство, зелените територии, парковете и градините, гробищните структури и некрополи. Проучихме зоните към Цар-Симеоновата градина, Библиотеката, Братската могила и Пловдивския панаир, описа урбанистът. Изследвани са пространства като ул. „ Карловска “, ул. „ Преслав “, бул. „ Руски “, ул. „ Цанко Дюстабанов “, бул. „ Христо Ботев “.

Програмата на НИНКН е началото на пътя, с цел да определим в разговор къде желаеме да стигнем дружно, акцентира арх. Петров. Пловдивски архитекти нарекоха програмата „ революционен миг “ за града и за намирането на решения за язвите му.

За пръв път в границите на програмата са проучени и документирани образните връзки и градските пейзажи – емблематични за Пловдив. Създадена е карта на присъщите паважни и калдъръмени настилки. Само през предходната година са изчезнали 52 дка настилки и са изгубени 5,4 млн. сиенитни павета. Стотици декари паваж са отстранени в предходни години. Към момента Пловдив има 840 дка каменни настилки. Освен че поддържат интегритета на ансамбловите структури и достоверността на средата на самостоятелните обекти, те са първокласен и безценен материал. Паважите пропущат по-добре дъждовната вода до корените на дърветата и разрешават на почвата да диша.

Програмата на НИНКН стъпва върху Общия организационен проект на Пловдив, в който са обрисувани териториите за превантивна устройствена отбрана и желанията за запазване на нови скъпи обекти. Огромното количество информация, събрана от специалистите – архитекти, урбанисти, археолози, историци, културолози, е основа за задълбочени изследвания, каквито до момента не са правени.

Защитата на скъпите обекти може да се трансформира във факт за към 2 години, в случай че това стане обща идея на Пловдив.

Намирането на работещи решения за запазване на недвижимото културно завещание на Пловдив минава и през основаването на общински фонд за поддръжка на притежателите, подчертаха специалистите.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР