Над 140 деца от детските ясли и градини във Варна

...
Над 140 деца от детските ясли и градини във Варна
Коментари Харесай

Над 140 деца от яслите и градините във Варна са на специален хранителен режим

Над 140 деца от детските ясли и градини във Варна са на специфичен хранителен режим. Това сподели в изявление за Радио " Фокус “ – Варна Анастасия Георгиева, шеф на Дирекция " Здравеопазване “. Тя добави, че в детските ясли на територията на Варна има 35 деца на специфичен хранителен режим, а в детските градини децата са 114.

" По закон в учебните заведения няма наложително хранене. Там най-често то се реализира от компании, които самото учебно заведение избира “, сподели Анастасия Георгиева и добави, че режимите, по които се хранят децата, са четири. Първият е безказеинов, вторият е безглутенов, третият е разбъркан безказеинов и безглутенов, а четвъртият е най- стеснен и той е  безказеинов, безглутенов, с ограничаване на риба, яйца и цитруси, посочи Анастасия Георгиева. Всеки шеф на детска ясла или детска градина изяснява на родителите какъв е методът за  кандидатстване, с цел да може детето да бъде записано за хранене на специфичен режим, добави специалистът.

" За да могат децата да се хранят по тези хранителни режими, родителите би трябвало да дават нужните документи в детската клиника в УМБАЛ " Св. Марина “. Там екип от специалисти и представител на дирекция " Здравеопазване “  преглеждат тези заявки от родителите. Съответната комисия преценя на каква диета да бъде детето. След това документите се връщат към нас с съответната диета, която би трябвало да съблюдава детето “, посочи Анастасия Георгиева.

Експертът добави, че храненето се подготвя в кухненските блокове на детската ясла или градина. Менюто е направено от диетолог. По отношение на заплащането Анастасия Георгиева посочи, че родителите би трябвало да заплатят единствено таксата за посещаване на детска ясла и детска градина. Храненията, които се обезпечават за деня, са четири – закуска, късна закуска, обяд и следобедна закуска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР