Над 14 милиона лева предстои да бъдат инвестирани в подобряване

...
Над 14 милиона лева предстои да бъдат инвестирани в подобряване
Коментари Харесай

Подобряват ВиК инфраструктурата в Русенско с над 14 милиона лева

Над 14 милиона лв. следва да бъдат вложени в възстановяване на ВиК инфраструктурата в Русенско до края на 2026 година

Това стана ясно от провелото се по-рано през днешния ден постоянно съвещание на Общото заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което бе водено от регионалния шеф Анатоли Станев, който е и неин ръководител. Най-много средства близо 38% от общия бюджет се възнамерява да бъдат разходени през идната година. Тогава се чака да се вложат малко над 5.4 милиона лв.. Те ще бъдат най-вече употребявани за поправки и създаване на нови водопроводи и канализационни тръби, сградни отклонения, водоснабдителни помпени станции, резервоари и пречиствателни станции за вода.

През тази година се чака разноските да са почти 4.8 милиона лв.. Малко над 73% от всички вложения през годините ще бъдат за територията на община Русе. Става дума за към 10.4 милиона лв..

От съвещанието стана ясно още, че ВиК операторът обслужва 219 подземни водоизточника, от които 165 са в режим на постоянна употреба, а 54 са аварийните. Всички те са обхванати със 105 измервателни уреда, като всички водоизточници са с постоянни разрешителни за водовземане и задоволителен период на годност. На всички водоизточници в употреба или на групи кладенци ситуирани в една зона и на входа за обитаеми места се прави премерване на водните количества. Общата дължина на обслужваните довеждащи водопроводи е 649 км., а дължината на обслужваната водопроводна разпределителна мрежа е 1980 км. Същевременно се поддържат 111 помпени станции с обща мощ над 23 000 кВт, 119 напорни водоеми с общ размер от близо 74 000 кубически метра, 16 напорни резервоара с общ размер над 2500 куб. м. и 53 черпателни водоема с размер от над 10 000 куб. м. По думите на основния секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов тези данни са следващият индикатор, че обособената територия на област Русе се подрежда измежду първите най-водоснабдени зони в страната и с една от най-дългите водопроводни разпределителни мрежи. В годините след 2015-а и по-конкретно след сключването на контракта сред „ ВиК “ ООД-Русе и Асоциацията по ВиК са сменени над 125 км тръби от водопроводната преносна и разпределителна мрежа. Въпреки това има сектори със остарели етернитови тръби, които дават чести и продължителни във времето повреди. Точно по тази причина се правят и част от посочените вложения. От своя страна шефът на ВиК оператора доктор инж. Сава Савов даде за образец активността на Асоциацията по ВиК и уточни, че е измежду пионерите в съвсем всяко начинание в страната.

В съвещанието участваха още заместител регионалният шеф Людмил Христов, кметове и заместник-кметове на общините от района, както и специалисти от разнообразни институции, работещи във ВиК сферата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР