Над 14 000 българи имат намерение да се преместят в

...
Над 14 000 българи имат намерение да се преместят в
Коментари Харесай

Велико преселение в България: Хиляди българи идват скоро в София

Над 14 000 българи имат желание да се реалокират в София в близко бъдеще. В същото време към 11 500 души имат намерение да изоставен столицата за същия интервал, което демонстрира, че при естествени условия броят на популацията на най-големия град у нас няма да се промени фрапантно в околните години.

Това демонстрират данни от национално представително социологическо изследване на тематика "Потенциална миграция на популацията в страната към София ", извършено по самодейност на Оперативна стратегия "Софпроект ", написа money.bg.

Условията през днешния ден обаче са всичко, само че не и естествени. Данните са годни за настройките на популацията в интервала април - май 2019 година, когато е извършено проучването.

Предвид ограниченията против разпространяването на новия ковид у нас, тези данни сигурно ще се трансформират. Фактори за това могат да бъдат по-значими промени в икономическия и обществен живот в страната.

А такива промени се следят сега - огромна част от стопанската система на страната е безусловно замразена, а безработицата скача със свръх застрашителен ритъм.

Следователно обстановката сигурно ще повлияе върху бъдещите решения на хората, което все още е невероятно за предугаждане, най-малко не и преди края на изключителното състояние.

В България - съгласно изследването 20% от популацията на страната, или към 910 хиляди души, на възраст сред 16 и 65 години има желание да промени обитаемото място, в което живее.

В София - 13% от евентуалните мигранти, или към 120 хиляди души, възнамеряват да се преселят в София. От тях близо 9% ще бъдат от регионалните градове и 4% от селата. "Практиката на демографските прогнози до момента демонстрира, че всекидневно се осъществят едвам към 12% от декларираните планове. Това значи, че в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14 200 души ", написа в разбора.

От София - в същото време обаче 11% от интервюираните столичани, или към 93 хиляди души, на възраст сред 16-65 години декларират, че възнамеряват да изоставен София и да заживеят на друго място, най-често чужбина. "Стъпвайки още веднъж на опита от досегашни сходни проучвания, показващи реализация на 12% от декларираните планове, социолозите пресмятат, че през идващите години към 11 500 поданици на столицата може да я изоставен. "

Следователно данните за евентуалната миграция и в двете посоки дават прогноза, че в близко бъдеще популацията на София ще нарасне с до 3 000 души в посочената възрастова група. При естествени условия.

Как се е развивала миграцията към София до момента?

Над 64% от интервюираните столичани в проучването са декларирали, че живеят от рождението си в обитаемоте места на Столичната община. Останалите 36% са се преселили в разнообразни интервали от живота си. Основните аргументи за това са свързани със подписване на брак, взаимно общуване, търсене на по-добри благоприятни условия за работа и обучение.

Броят на мигрантите, преместили се в София от дребни градове и от регионални центрове, е почти еднакъв - към 30%. Преселилите се от села, отвън територията на Столична община, са 15%.

Според данните единствено за последните 10 години в Следствен отдел към окръжна прокуратура са се преселили към 30% от всички мигранти. Около 28% от всички живеят в София в интервал от 11 до 20 години, а делът на тези, които живеят в София над 20 години, е 42%.

Профил на евентуалните заселници в София

Запазват се някои водещи трендове - София остава привлекателен център за младежи, търсещи благоприятни условия за реализация.

"София притегля главно младежи на възраст до 29 години, които не са фамилни (около 70% от анкетираните). По-малък % (20%) попадат във възрастовата граница от 30 до 49 години. Останалите (5%) са на възраст над 50 години ", се показва в проучването.

Най-много от евентуалните преселници в София (49%) са със приблизително обучение. Около 38% имат добита компетентност. Делът на хората с висше обучение е 23%. Останали 28%, които се местят в столицата, са с по-ниско обучение.

По своя обществен статус - все още на провеждането на проучването 43% от мигрантите работят на непрекъснат или краткотраен трудов контракт, а 40% сега учат. Близо 11% са безработни.

За 74% от евентуалните мигранти главната цел на преселването е приемането на по-високи приходи и стандарт на живот.

Профил на планиращите да изоставен столицата

При евентуалната миграция на столичани се откроява основно преселването в друга страна.

По това направление се чака да се преселят 57% от евентуалните мигранти. Към дребните градове и селата в страната ще се насочат 15%, а към регионалните градове 7% от всички.

Запазва се и друга наклонност - най-вече от евентуалните емигранти от Следствен отдел към окръжна прокуратура (46%) са младежи на възраст от 16 до 29 години.

Около 41% от евентуалните емигранти от Столична общината имат висше обучение. Такъв е и делът на мигрантите със приблизително обучение.

Най-често посочваната причина за овакантяване на обитаемоте места в Столична община е обезпечаването на по-високи приходи. Това е съображение за бъдеща миграция на близо 57% от евентуалните емигранти - толкоз, колкото имат намерение и да се реалокират да живеят в чужбина.

Осигуряването на по-добри битови условия е претекст на 29% от предстоящите емигранти, а желанието за живот в по-добра социална среда, обезпечаването на по-добро бъдеще за децата и на работа по добитата просветителна и професионална подготовка са тласъци за към 25% от тези, които имат намерение да изоставен София.

Изследването е осъществено от "Региостат " ЕООД, а теренната работа е извършена от организацията за маркетингови и обществени проучвания "Маркет линкс ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР