Над 1250 деца в 24 ясли в столицата са прегледани

...
Над 1250 деца в 24 ясли в столицата са прегледани
Коментари Харесай

Децата от крайните квартали на София са с по-добра двигателна активност

Над 1250 деца в 24 ясли в столицата са прегледани гратис от декември 2018 доникъде на юли 2019 година. Това съобщи доктор Асен Меджидиев - ръководител на Софийската лекарска гилдия, във връзка резултатите от взаимната самодейност за профилактични прегледи на деца от независимите детски ясли.
" Трудът на лекарите не е обезщетен. Това е първи път с такива профилирани високоспециализирани прегледи ”, изясни още доктор Меджидиев.
" Лекарите обръщат внимание на децата за съответни болести. Имаме осведомено единодушие от родителите. На всяко дете е изработен амбулаторен лист, където е разказано положението на детето ", добави още доктор Асен Меджидиев.
Той добави, че експертите са впечатлени от положителното положение на децата. Не е открита някаква патология в процентно отношение.
При 15% от децата са открити бактериални и вирусни конюнктивити 15%, кривогледство имат под 1% от изследваните деца. Само при 18 деца е открита уголемена трета сливица. С аномалии в развиването на ръката и глезена са открити 16 деца. Само три деца от изследваните имат потребност от ортопедични обувки. По-голям % деца имат пъпна херния - към 50%, а ингвинална херния към 2%. При 3% от децата са открити шумове в сърцето, а под 1% са с аритмия. Близо всяко пето дете е имало признаци на по-суха и сензитивна кожа до атопична кожа. Педиатрите, направили проучванията правят оценка общото положение на децата, като положително. 
Интересно е наблюдението, че в яслите в по-крайните региони на столицата множеството от децата към този момент не употребяват еднократни пелени, до момента в който тези от по-централните към момента имали потребност от тях. Същото по този начин малчуганите от по-периферните квартали са с по-добра двигателна интензивност от връстниците си от централните региони на столицата.
Децата на София са с доста по-ниска заболеваемост в сравнение с в другите градове на страната е заключението на експертите, въпреки да не беше оповестено за сходно проучване в яслите в останалите градове на страната . Освен това напълно разумно детските ясли се посещават от здрави деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР