Над 123 хиляди кадри с висше образование ще са нужни

...
Над 123 хиляди кадри с висше образование ще са нужни
Коментари Харесай

Учители, икономисти и лекари – топпрофесии за бизнеса

Над 123 хиляди фрагменти с висше обучение ще са нужни на бизнеса през идващите 5 година Най-търсени ще са учители, лекари, медицински сестри и икономисти. Глад за фрагменти ще има в IT сферата. Това сподели изследването на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от работна мощ.

(Виж кои ще са най-търсените специалности по области на графиката.)

Най-много ще са свободните места за педагогика – 11 144, като тези фрагменти ще са нужни във всички области. Нуждата ще е най-осезаема в Пловдив, където са декларирани 1542 места. Следват Варна с 892 и Бургас – със 784. В София обаче работодателите са декларирали, че в идващите от 3 до 5 година ще имат потребност единствено от към 300 педагози.

В здравето общо ще са нужни 18 838 готови експерти

през идващите от 3 до 5 година

“Това са 15,3% от всички декларирани потребности от висшисти ”, пресмятат специалистите от Агенцията по заетостта.

“Проблемът с неналичието на задоволително фрагменти ясно се вижда, в случай че се регистрира фактът, че в този момент доста лекари и медицински сестри работят допълнително от едно болнично заведение. Не по-различно е ситуацията с личния състав, полагащ здравни грижи за хора. Именно последният е и сегментът от системата на опазването на здравето, който е най-слаборазвит у нас – грижите за възрастни хора, за деца, за хора с увреждания и заболели ”, изясняват специалистите.

В този бранш най-търсени ще са лекарите – 4843 експерти. Нуждата от тях ще е най-остра във Варна, Враца и Търговище. В още три области ще има потребност от повече от 1000 готови медицински експерти – Благоевград – 1226, Пазарджик – 1034, и Пловдив – 1030. Нито една позиция не е декларирана в Кюстендил, Разград, Сливен и Смолян.

После са “Медицински сестри ” – 4300. Всяка трета свободна позиция тук ще е в София. Следват още веднъж Варна и Враца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР