Над 120 милиона лева са внесли пловдивчани в бюджета на

...
Над 120 милиона лева са внесли пловдивчани в бюджета на
Коментари Харесай

Пловдивчани са мечта за всеки кмет – внесоха повече от очакваните данъци

Над 120 милиона лв. са внесли пловдивчани в бюджета на Общината за 2021 година от най-масовите налози и такси, демонстрира справката на администрацията за осъществяването на бюджета. Преизпълнени има по редица пера като налог МПС, налог придобиване и такса боклук, съвсем изпълнени са и приходите от налог здания.

Макар окончателният вид за доклада на бюджета да бъде подготвен не по-рано от март е ясно, че ще има общ бюджетен остатък от към 70 млн. лв., като 30 млн. лв. от тях са от локални действия – т.е. парите,внесени от пловдивчани. За това спомага и по-малкият масраф на администрацията през последната година.

Уточненият проект за 2021 година е Община Пловдив да получи от налози 79,5 млн. лв., а към 31 декември импортираните пари са 83,7 млн. лв.. Най-голямо преизпълнение има при налог придобиване. При заложени 31,1 млн. лв. пловдивчани са внеси 35,5 млн. лв. при осъществяване на имотни покупко-продажби и такива за транспортни средства. Данък МПС при планувани 22 млн. лв. са прибрани 22,1 млн. лв., а при налог здания от 26 млн. планувани са постъпили 25,8 млн. лв..

При общинските такси от планувани 60 млн. лв. са прибрани 56 млн. лв.. Преизпълнение има при най-големият данък – такса битови боклуци – при заложени 37,8 млн. лв. са платени 38,2 млн. лв..

За механически услуги от 3,4 млн. лв. са получени 5,9 млн. лв., а разликата в минус е поради по-малкото доходи от административни услуги, такси за пазари, детски градини, ясли и други.

Общо при заложени 176 млн. лв. локални доходи са прибрани 164 млн. лв..На процедура разликата от 12 млн. лв. е поради активността на администрацията – по-малко санкции, по-малко от плануваните продажби на благосъстоятелност и други.

Разходите обаче са стопени съществено от планувани 470 млн. лв. са направени действително 391 млн. лв..

Все още не е ясна рамката на Бюджет 2022 година, като тези 30 млн. лв. за локални действия ще бъдат трансферирани в него. В тях има финансиране за стадионите и други инфраструктурни планове.

По закон първо би трябвало да се одобри бюджетът на страната, а по-късно и общинските. По всичко проличава, че преди края на февруари Народното събрание няма да одобри бюджета, което значи, че най-рано пловдивската макрорамка може да влезе за гласоподаване през март. Още повече, че тя би трябвало да престои един месец на уеб страницата на Община Пловдив.

До приемането на бюджета градските управляващи могат да харчат 1/12 всеки месец от бюджета за 2021 година.

„ Това доста ни затруднява работата и прогнозата, само че нямаме избор, би трябвало да съблюдаваме закона”, сподели зам.-кметът по финанси Величко Родопски. На процедура администрацията би трябвало да разбере с какви финансови средства ще разполага от държавните делегирани действия, които съставляват над 60% от бюджета.

След това ще се направи и систематизиране на Капиталовата стратегия, както и парите, които ще имат районните кметове.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР