Над 120 държави отбелязват международния ден на епилепсията. От коварната

...
Над 120 държави отбелязват международния ден на епилепсията. От коварната
Коментари Харесай

Родители на деца с епилепсия: Нови лекарства за заболяването не са влизали в България от 9 години

Над 120 страни означават интернационалния ден на епилепсията. От подлата болест страдат към 65 милиона души по света и над 70 000 в България. По самодейност на интернационалното бюро за епилепсия и Международната лига против епилепсията, всеки втори понеделник от месец февруари е отдаден на хората с тази диагноза, с цел да се увеличи информираността и да се насърчат ограниченията за превъзмогване на медицинските и обществените проблеми, свързани с тази болест. Председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева изясни пред БНР: „ Проблемите остават една и съща големина в годините, което е доста тъпо, тъй като науката се развива, само че ние не можем да помогнем качествено и навременно на хората, които живеят с тази диагноза и техните фамилии. Проблемите на тези хора са във всички сфери “.

„ Лекарства има, само че нямаме нови молекули. Нови медикаменти не са влизали в България съвсем 9 години, само че със скъпоструващите проучвания е много по-труден въпросът - достъпът до ядрено-магнитен резонанс до пет-скенер, до генетичните проучвания, които се заплащат... Това са неща, които биха могли да дадат малко повече информация и успокоение на хората - самите фамилии да знаят по какъв начин да се грижат и какво ги чака “, добави тя.

Кетогенната диета потребна и рискова - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

„ Продължава без значение от законите и нормативните разпореждания отводът от приемането на децата в детските градини и в учебните заведения. Все още е мъчно те да могат да получат качественото обучение, което е належащо “, сподели ощя Събева.

Основните терзания на учителите са от това, че нямат опция за бърза реакция и здравната помощ.

„ Днес раздавахме листовки. Минахме около всичките институции и се срещнахме с доста хора. Опитахме да им продадем нашата информация за първа помощ при епилепсия. Гледаха ни с огромна скука. Доста неокуражително ни се видя. Хората се оправдават постоянно, че нямат информация, само че пробвали ли са да потърсят тази информация и, когато я предлагаме, дали са желали да я чуят? Мисля, че към момента обществото робува малко на старите неща - че епилепсията е доста страшна и надали не може да се съобщи единствено и с взор “, счита Събева.

„ Призивът ми е: „ Информирайте се повече “! Епилепсията не е заразна и от взор или от допиране до нас няма да се заредите, само че можете да спасите човешки живот, в случай че имате повече осведоменост “, прикани тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР