Над 12 000 души са излекувани от COVID-19 у нас

...
Над 12 000 души са излекувани от COVID-19 у нас
Коментари Харесай

Борисов събра министри и ги настъпи за кризата

Над 12 000 души са излекувани от COVID-19 у нас през миналата седмица, а София излиза от областите с най-висока заболеваемост. Лечебните заведения са обезпечени с нужните лекарства и защитни дрехи. Подготвя се националният имунизационен проект, стана ясно по време на днешното работно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на държавното управление, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата беше докладвана настоящата здравна обстановка в страната и прилаганите ограничения за справяне с ковид. Премиерът Борисов разпореди проектът за имунизация да бъде направен оптимално бързо, като акцентира, че имунизациите са доброволни и безвъзмездни за българските жители. Обмисля се пускане с рисковите групи и работещите на първа линия.

Министър-председателят посочи още, че е от извънредно значение да се поддържа салдото сред противоепидемичните ограничения и поддръжката за стопанската система.

„ Не би трябвало никой да остане с усещането, че ограниченията са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс би трябвало деликатно да го държите “, съобщи министър председателят. Борисов добави, че е значимо броят на излекуваните да пораства, страната да премине през рецесията и бизнесът да работи.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов добави, че както министър председателят Борисов е изискал, полагащите се 1000 лв. на всички медицински експерти на първа линия, както в Поморие, по този начин и в другите лечебни заведения, през днешния ден ще бъдат подредени и ще бъдат по сметките им.

„ Не желая да слушам, че има проблеми със заплащането на медицинските служащи на първа линия, с медикаментите и защитните дрехи и с готовността за ваксини “, безапелационен беше министър председателят Борисов.

Здравният министър акцентира още, че след въвеждането на разширените противоепидемични ограничения, за предходната седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават единствено две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и понижаване на натиска върху здравната система, а в София той бе много сериозен. В народен проект е обезпечена цялостна обезпеченост с персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарства като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов подчертава върху нова мярка за поддръжка на бизнеса, която следва да бъде оповестена през актуалната седмица. „ Използваме новаторски метод – за първи път в процедурата ще включим и Национална агенция за приходите, тъй че да реализираме оптималната скорост и отговор на упованията на бизнеса “, уточни министър Борисов. Той разясни, че поддръжката ще бъде като % от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са наранени от противоепидемичните ограничения. „ Очакваме процедурата да бъде бърза, в границите на седмица да се подават документи и в сходен период да отговорим със средства от Национална агенция за приходите, които в следствие да бъдат възобновени от ОПИК “, посочи министърът на стопанската система. Вицепремиерът Томислав Дончев акцентира, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничаващите ограничения. Процесът на заявяване на предпочитание за поддръжка ще е напълно по електронен път посредством специфичен модул през системата ИСУН, което ще улесни оптимално процедурата.

По време на работното заседание министърът на труда и обществената политика Деница Сачева рапортува, че мярката „ Запази ме “ започва от през днешния ден, като всички останали ограничения на държавното управление в поддръжка на бизнеса и жителите също остават да работят. „ Работодателите могат да комбинират новата мярка дружно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, в случай че са от бранш хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и превоз “ уточни Сачева. Социалният министър осведоми премиера, че са изменени и изискванията на мярката „ Заетост за теб “, тъй че безработни могат да се наемат за 6 месеца против възнаграждение от 610 лв. до края на годината и 650 лв. от идната година. „ Възможно е и кандидатстване за фамилна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които дават отговор на изискванията на подоходния аршин. Те биха могли да аплайват за поддръжка от страната и през Агенцията за обществено подкрепяне в размер на 610 лв. на месец “, съобщи още министър Сачева.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова означи, че по информация на сектора българският туризъм стои устойчиво. Работещите в бранша са осведомени, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични ограничения ще дадат резултат единствено и само, в случай че всички сме дисциплинирани и съблюдаваме наредбите на здравните управляващи. „ Ще сме безкомпромисни във връзка с нарушаванията. Целта ни е в следствие да се реализиран равнища, които да разрешат ограниченията да бъдат смекчени “, добави Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски рапортува, че от 13 март т. година до вчерашна дата по отношение на реализирането на контрола за осъществяването на заповедите на министъра на опазването на здравето, формираните досъдебни производства са 3180.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР