Над 12 000 деца са ваксинирани извънредно срещу морбили, съобщават

...
Над 12 000 деца са ваксинирани извънредно срещу морбили, съобщават
Коментари Харесай

Ваксинираха извънредно над 12 000 деца срещу морбили

Над 12 000 деца са имунизирани изключително против морбили, оповестяват от министерството на опазването на здравето.
Между 5 септември и 5 октомври здравното е била извършена изключителна имунизационна акция, ориентирана предпочитано към деца от уязвими групи или със усложнен достъп до здравни услуги.
Общо 12 073 деца сред 13 месеца и 8 години са били обхванати от самодейността, която се е провела в областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Сливен.
Традиционно такава акция се прави в навечерието и началото на новата образователна година, като този път обсегът е доста по-мащабен спрямо предходни години, показват от ведомството.
Имунизациите са били извършени от общопрактикуващите лекари и от имунизационни екипи, проведени от Регионалните здравни инспекции в петте града, с включване на медицински експерти от здравните кабинети в детски градини и учебни заведения и здравни посредници.
Едновременно с провеждането на имунизациите са били проведени осведомителни акции по места за запознаване на обществеността с епидемиологичната конюнктура в страната, смисъла на имунизацията и риска от разпространяване на болестта при неимунизирани и нередовно ваксинирани, протичането на инфекцията и други.
Кампанията е била подхваната поради продължаващите случаи на морбили в страната. Законът за здравето дава право при пораждане на изключителна епидемиологична конюнктура, както и при регистриран забележителен спад в имунизационното покритие, министърът на опазването на здравето да разпореди имунизации и реимунизации по ред и метод, разнообразни от посочените в имунизационния календар.
Това може да стане посредством организирането на имунизационни акции, откриването на краткотрайни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за ваксиниране на място и други изключителни ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР