Над 1100 български значки, ордени и медали са подредени в

...
Над 1100 български значки, ордени и медали са подредени в
Коментари Харесай

Показаха уникални българските знаци, ордени и медали в Горна Оряховица

Над 1100 български значки, ордени и медали са подредени в галерия, която бе открита в Деня на Съединението в Клуб „ Българско войнство “ в Горна Оряховица. Експонатите са част от персоналната сбирка на полковник о.з. Неделчо Неделчев. Експозицията се провежда от Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Клуб „ Българско войнство “. Изложбата е отдадена на 140 година от Освобождението на България, 100 години от основаването на Химически войски и 5 години от откриването на Клуб „ Българско войнство “.

Изложбата демонстрира наградната система на България от Освобождението до наши дни. Тя е събирана в продължение на доста години, показа при откриването й полк. Неделчо Неделчев, който е и зам.-председател на Дружество „ Химик “. В тематичните табла, той се старае да даде оптималната информация за излъчванията, материалите и всичко, обвързвано с оценките. Специално място е отделено на следенето на историята на Ордена за смелост, който в началото се създава отвън България, както и на ордените и медалите, присъждани по времето на Варшавския контракт.

До 1946 година са връчвани доста награди, само че същинският взрив е по времето на социализма – до 1991 година В сбирката съм присъединил и най-новите знаци – тези, които се връчват за присъединяване в задачи в Ирак, Афганистан и прочие, изясни още полк. Неделчев.

На откриването на изложбата в Клуб „ Българско войнство “ участваха националният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, заместни-кметът Николай Георгиев, шефът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов, както и доста другари на полковника и членове на общинската конструкция на СОСЗР.

При откриването бе регистрирана активността на Клуб „ Българско войноство “ през петте години от съществуването му. Ръководството на СОСЗР и клуба изрекоха признателност на Община Горна Оярховица и персонално на кмета инж. Добромир Добрев за оказваната поддръжка.

Изложбата ще остане подредена в Клуб „ Българско войноство “ и на 7 септември.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР