Над 110 значими за Община Елена събития са предвидени в

...
Над 110 значими за Община Елена събития са предвидени в
Коментари Харесай

Над 110 културни и спортни събития включени в календара на Община Елена

Над 110 значими за Община Елена събития са планувани в културния и спортно-туристическия календар за тази година. Намеренията на общината са повече креативен организации и спортни клубове да се включват в дейностите, разнообразни по тип и род изкуства да разнообразят културния живот в града и селата и предизвикат младежите за ефективно присъединяване в деянията. Разнообразието от изяви притегля от ден на ден посетители и туристи, които в последно време преценяват фамилната отмора с празниците в Еленско.

Събитията са обезпечени финансово с над 70 000 лева от общинския бюджет. Тазгодишният календар включва две интернационалните прояви. Третият фестивал на модерното изкуство „ Пъстър балкански свят “ през май е съпроводен с интернационален арт пленер. Общината дружно с федерацията по насочване и клуб „ Трапезица “ Велико Търново са уредници през м. юни в Еленския балкан на Европейско състезание по насочване за юноши и девойки от 16 до 18 години.

Акцент и тази година ще бъде празникът на град Елена – 21 май, Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена, с доста съпътстващи прояви през целия месец. „ Медена седянка по еленски “ се утвърди като празник на меда и пчеларството, а четвъртото му издание през юли ще е за първи път с фолклорно надиграване „ Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце “. Вторият народен фолклорен фестивал „ Веселие в Елена “ под патронажа на кмета на общината е ново събитие за града, само че към този момент предстоящо от реализатори и аудитория.

Проявата е през м.април. С над 40-годишна традиция е един различен празник – „ Балканът пее и споделя “, който още веднъж ще покаже благосъстоянието на фолклор и обичаи на балканските градове Елена, Котел, Дряново, Трявна, Твърдица и Гурково. Домакини на събитието при започване на юни са еленчани.

Най-очакван е Празникът на фамозния еленски бут, който общината и Местният съвет по туризъм провеждат взаимно с културните институции в града. Седмото му следващо издание ще бъде от 26 до 28 октомври, по Димитровден. И още няколко тематични празници са свързани с традициите, обичаите и бита на балканджиите – празникът на шарената рогозка в Блъсковци, XVI събор на националните читалища в общината, тази година с хазаин читалището в Костел, лазаруване, обичайното поклонение на Къпиновския манастир с курбан за здраве, никулденски курбан, обичайните сборове в 24 села на общината.

За отбелязване е, че по-голяма част от събитията в културния и спортно-туристическия календар на общината са ориентирани към децата и младежите, за насърчаване на техните гении и дарования. Отново през м.април те ще се изявят на празника на изкуствата „ Сцена на гениите “. Ученици от главното учебно заведение в Майско ще вземат участие в ромския фестивал „ Отворено сърце “, с годишен концерт ще се показват възпитаниците на Школата по изкуства в града. Изявата на Балетна академия Марян е в средата на август. Всяка година младите й гении приготвят балетен церемония театър в Елена и Марян дружно със звезди от Националния балет. За шеста поредна година през юни ще има открит детски шампионат по футбол в памет на еленски футболни деятели. Два шампионата са записани за месец септември. Общинският детски шампионат по футбол за купата на град Елена е с присъединяване на районни тимове, а откритият шампионат по джудо за подрастващи и момчета, юноши и девойки младша възраст събира състезатели от клубове в страната.

В провеждането на осем прояви се ангажира Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните – конкурс-рецитал сред учебните заведения на тематика „ С Левски в сърцата “, фото конкурс „ Събитията към мен “ и следваща галерия при откриването на Седмицата на детската книга и изкуства за деца “, по което време ще има и конкурс „ Моят обичан воин “. През м.май са надпреварите с колела под надпис „ Пътна сигурност “, а през юни в Константин провеждат детски шампионат по футбол „ Константин Рудановски “. Месец юли е времето за втората по ред детска лятна академия, при започване на новата образователна година по традиция пък се организират здравно-информационната акция „ Шанс за нашите деца “ и спортният празник „ Не на експанзията “.

В спортно-туристическия календар за 2018 година са включени още няколко прояви, които с годините се утвърдиха като добра традиция – празник на спортистите в края на годината, зимният и летният празник на Еленския балкан, конните надбягвания на Тодоровден в Константин, шампионатите по белот, волейбол, тенис на корт и футбол на дребни порти, надпреварите по лов на риба и спортно катерене, планинското тичане сред хижите „ Чумерна “ и „ Буковец “, футболните срещи сред ветерани, присъединяване в преплуването на река Дунав. За първи път ще се организира колоездачна обиколка на общината. Проявата на клуба по колоездене е през юли.

Заедно с националните празници и празнувания в културния календар са включени прояви с присъединяване на Музея на Възраждането, свързани с кръгли годишнини на бележити еленчани – Стоян Робовски, доктор Христо Момчилов, Никола Михайловски, Андрей Робовски, Милан Радивоев. За поредна година ще има поетична вечер на Мина и среща на потомците на видни еленски родове, взели участие в освободителните битки. Литературната вечер, отдадена на Стоян Михайловски, и връчването на почетния знак на новия му притежател – писателят Недялко Йорданов ще бъде през май.

Патронните празници на двете учебни заведения в града – СУ „ Иван Момчилов “ и НУ „ Иларион Макариополски “ също намират място в културния календар. През м.септември тържествено ще бъде маркирана 140-та годишнина от основаването на село Константин, чието създаване стартира в първите дни на свободна България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР