Над 11 млн.лв. са планираните инвестиции в област Смолян от

...
Над 11 млн.лв. са планираните инвестиции в област Смолян от
Коментари Харесай

Зам.-министър Крумова: Готвим механизъм за финансиране на пречиствателни станции

Над 11 млн.лв. са плануваните вложения в област Смолян от ВиК оператора до 2021г., разгласи зам.-министър Крумова на среща в Девин.

Над 11 млн.лв. ще бъдат вложени в област Смолян за модернизиране на водопреносната и канализационна система до 2021 година единствено по линия на средствата, които генерира ВиК операторът. Това разгласи в Девин заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова. Средствата са заложени в бизнес проекта на сдружението, което обслужва 10-те общини в региона, добави тя. Заместник-министър Крумова акцентира, че потребностите за ВиК-сектора са големи, а средствата - лимитирани, поради което се търсят разнообразни източници на финансиране. В момента се създава механизъм за финансиране на пречиствателни станции в обитаеми места с еквивалент поданици сред 2000 и 10000. Те сега нямат достъп до безплатни европейски средства по оперативните стратегии за възобновяване на ВиК мрежите и пречистващи уреди, тъй като не дават отговор на условията.

„ Това, което планираме сега е да създадем фонд, който да финансира действия, с които да реализираме ограниченията за качество на водите в по-малките обитаеми места. Идеята е този фонд да покрие празнотата в обитаемоте места, които не са възможни бенефициенти по европейските фондове ", изясни зам.-министър Крумова. Предвижда се фондът да сплоти средства от разнообразни източници, които могат да финансират ВиК инфраструктура, като да вземем за пример ПУДООС, държавния бюджет и други институции, като към момента не е изяснено по какъв начин ще се кандидатства. В момента се уточняват ограниченията и условията за осъществяване на такива планове, които ще бъдат въз основа избраните цели в районните проекти, с цел да не се натоварват хората в допълнение ", изясни зам.-министър Крумова.

„ Основното предизвикателство пред нас е да се осъзнае потребността от създаване на устойчива инфраструктура, която да подсигурява доставката на качествена питейна вода и филтриране на нечистата. Нужни са ни милиарди, само че и финансов модел за резистентност на инфраструктурата, както и достъп до качествени услуги на социалнопоносима цена, сподели още зам.-министър Крумова.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството изясни, че с цената на водата могат да се покрият единствено част от потребностите на бранша. Тя подсети, че съгласно настоящото законодателство, главното условие е за единна стойност на услугите за снабдяване, отклоняване и филтриране на водата в границите на една обособена територия. „ Заради взетото решение за уеднаквяване на цената на водата в област Смолян е допустимо в някои обитаеми места да има повишение на цената, както в част от община Девин, само че в други места тя е намалена ". Според нея не може да се чакат качествени услуги, в случай че не се генерират задоволително доходи. „ Няма по какъв начин да е безвъзмездна водата при изискване, че тя се доставя от комплицирани системи. Затова би трябвало да има съответни цени, с цел да се поддържа тази услуга на високо равнище ", добави още Крумова.

Зам.-министърът означи, че в бизнес проектите на ВиК операторите, които се съгласуват с асоциациите на притежателите (общини и държава), са заложени всички нужни оперативни разноски и плануваните финансови вложения, които ще се осъществят в дадена област и не трябва да се преглеждат единствено като цени на водата. „ Бизнес проектът пресмята съответната цена на водата.

Заместник-министър Малина Крумова взе присъединяване в работна среща в Девин, проведена от локалната администрация, в наличието на кмета на община Девин Красимир Даскалов, регионалния шеф на Смолян Недялко Славов, шефа на ВиК- Смолян инж. Мариян Николов и други Срещата бе във връзка разяснение на метода за ценообразуване на питейната вода в Девин. Заради повишаването с 27 ст. на пространствен метър в общината бе образуван предприемчив комитет, който стартира подписка срещу новата цена.

Според регионалния шеф на Смолян, който е и ръководител на учредената ВиК- асоциация в региона, задачата на ценообразуването е да се съблюдава солидарният модел - доставка на качествена вода на добра цена за жителите на област Смолян.

Директорът на ВиК-Смолян инж. Мариян Николов изясни, че цената на водата в област Смолян е една и съща за всички. Той заяви, че тази година в община Девин за възстановяване на водоснабдяването ще бъдат вложени над 80 000 лева при планувана инвестиция от 950 хил.лв. за всички общини в област Смолян. Директорът на ВиК сдружението означи, че по време на публичното разискване не е бил подаден нито един сигнал против новата цена на водата. „ Новата цена е 1,26 лева на куб./м., без Данък добавена стойност, което е нарастване с 27 ст., на кубик, или с към 81 ст. на месец за домакинство, при обикновено ползване от 3 кубически метра вода, колкото използва средномесечно едно домакинство, изясни инж. Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР