Над 11 часа пловдивчанин стоя заклещен в тясна тръба на

...
Над 11 часа пловдивчанин стоя заклещен в тясна тръба на
Коментари Харесай

Мъж от Пловдив стоя заклещен 11 часа в тясна тръба

Над 11 часа пловдивчанин заставам заклещен в тясна тръба на необезопасена отводнителна шахта в квартал Коматево. Мъжът паднал в нея нощес, до момента в който се прибирал към дома си. Сигнал до телефон 112 бил подаден едвам сутринта, откакто жена чула крясъци за помощ. Наложи се в спасяването на пловдивчанина да се включат пожарникари и тежка техника. Тепърва ще се обяснява чия благосъстоятелност е тръбата.

Инцидентът се е случил на метри от Коматевско шосе. Няма изясненост за какво мъжът е решил да мине през затревената повърхност, защото в непосредствена непосредственост се намира тротоарът. Така той паднал в необезопасена отводнителна шахта, която най-вероятно не е видял поради тревата.

Всички, които тази заран са взели участие в избавителната интервенция не могат да си обяснят по какъв начин мъжът е съумял да пропадне в тръбата, която е с диаметър от единствено 30- 40 сантиметра. Цяла нощ злощастният пловдивчанин е прекарал на метър и половина подземен с вдигнати нагоре ръце.

Тази заран след повече от два часа битка на спасителите с тръбата, мъжът е изваден от нея единствено с охлузвания. Сега следва изясняване на главния въпрос - чия е тръбата - на общината или на ВиК. Засега никой не я е припознал.

46-годишният мъж, който е гражданин на квартал " Коматево ", нощес бил на посетители при другари. Прибирайки се към дома си пропаднал в отводнителната пластмасова тръба, която нямала похлупак. В опитите си да излезе, мъжът пропадал все по-надълбоко подземен. Малко преди осем сутринта го разкрила жена, която разхождала кучето си. Тя подала сигнал на 112.

" Изпратихме два екипа, първо екипа на втора пожарна и след него екипа на бранш СОТ и безусловно се виждаше тревата, тук един дребен отвор и като погледнеш виждаш две ръце, които се молят за помощ ", съобщи старши контрольор Веселин Брадистилов от РДПБЗН-Пловдив.

На място пристигнали и Спешна помощ и ВиК. Пожарникарите почнали да копаят с лопати, с цел да открият цялата тръба. Пробвали да издърпат мъжа, само че не било допустимо. Затова потърсили помощ от Венелин Галев, който пристигнал с багера си, с цел да помогне на пожарникарите

След разкопаването тръбата била разглобена. " Прекарахме коланите през една от нашите стълби и на ръка го издигнахме, с цел да може да го изкараме, с цел да го поеме колата за спешна помощ ", добави старши контрольор Веселин Брадистилов от РДПБЗН-Пловдив.

Мъжът е отведен в болница за обзор и по-късно освободен, тъй като нямал пострадвания.

" Дупката не е била обезопасена. За мен има отговорни, за мен отговорни са хората, които не са обезопасили по никакъв метод дупката, може да се случи на всеки възрастен човек, на дете ", разяснява Атанаска Маданска.

Теренът, на който е ситуирана шахтата е общински и се намира източно от Коматевско шосе. От предприятието " Чистота " обаче обявиха, че шахтата не е тяхна.

" Единствените шахти, които са ни предоставени и отговаряме в региона са ситуирани в западната страна на пътното платно на Коматевско шосе, нямаме шахта, която да е от източната страна в тревна повърхност ", добави Димитър Георгиев, шеф на Оперативна програма " Чистота ".

От ВиК обявиха, че до момента не са получавали сигнали за съответната шахта, която също не е тяхна.

" По принцип за дъждоприемните шахти се грижи община Пловдив, само че по принцип това е в локала, който още не е построен на Коматевско шосе преди стадиона ", сподели още Тончо Иванов, основен инженер на ВиК-Пловдив.

Оказа се обаче, че шахтите без похлупак в региона са повече от една. Само на метри от мястото, където е пропаднал мъжът, има друга дупка, също без похлупак, тя е обезопасена с автомобилна гума. От на следващия ден от ВиК и Общината стартират взаимни инспекции за положението на дъждоприемните шахти.

Автор: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР